Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desarmera regeringsfrågan

/

Annons
Den politiska maratonveckan fortsätter. I tisdags kväll möttes Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i "Rakt på" med K-G Bergström och i går flyttade debatten till riksdagens plenisal.
Dessa två debatter markerar något av ett trendbrott för Mona Sahlin. Oppositionsledaren kan räkna hem sina vassaste debattinsatser hittills! Sahlin var mer på hugget, mer förberedd, mer påläst.
Fredrik Reinfeldt, i vanliga fall lugnet personifierat, var uppenbart pressad när Sahlin klämde på a-kassenerven och sågade regeringens så kallade "superpaket" för att möta varslen på arbetsmarknaden.

Hur kan statsministern kalla höstbudgeten för ett "superpaket" när budgeten klubbades veckor innan dråpslaget för de 2 700 Volvoanställda? Faktum är ju att budgeten - av helt naturliga skäl - var ren från riktade satsningar mot de varseldrabbade. Däremot har regeringen under två års tid mycket precist bantat arbetsmarknadspolitiken med miljarder och sargat a-kassan, allt för att kunna sänka skatterna maximalt.
"Otrygghet har aldrig varit lösningen på Sveriges problem", påminde Mona Sahlin i går.
Både socialdemokratin och regeringen är överens om att väl avvägda skattesänkningar höjer hushållens konsumtion och stimulerar arbetsmarknaden - men det gynnar inte de tusentals löntagare som nyligen möts av varsel!
Det enskilt bästa motmedlet i orostider som dessa är omställningsmöjligheter i kombination med en stabil a-kassa. En aktiv arbetsmarknadspolitik proppad med utbildnings- och omskolningsmöjligheter är vida överlägsen skattesänkningar.
Här blir de politiska alternativen väldigt tydliga; regeringen står med armarna i kors och hoppas att en arbetsmarknad på dekis ska lösa problemen medan oppositionen efterlyser åtgärder.
Nu behövs moteld, men regeringen skjuter lösplugg.
Under riksdagens partiledardebatt tog högern naturligtvis chansen att diskutera sitt nya favoritämne, regeringsfrågan. Borgerlighetens utsände Jan Björklund gjorde sitt yttersta för att skjuta det rödgröna samarbetet i sank. Det råder fullständigt kaos i oppositionen, utropade Björklund.
Regeringsfrågan är i nuläget borgerlighetens enda konkurrensfördel. Vänsterpartierna måste därför så snart som möjligt vrida denna konkurrensfördel ur händerna på Reinfeldt och Co.
Det räcker inte med att Mona Sahlin säger "lugn", vi kommer i god innan valet presentera ett trovärdigt alternativ.
Desarmera frågan nu! Meddela att trepartisamarbetet kommer att fördjupas, att ambitionen är att, säg inom halvår, ha stakat ut en färdväg.
Ge oss ett tecken, en signal, ty den nuvarande ovissheten är inte bra.

Mer läsning

Annons