Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borgerligas verklighet gav de rödgröna debattsegern

/

Ofta sägs det att man inte ges några besked i politiska debatter. Men i gårdagens SVT-debatt fanns ett och annat att hämta.

Annons

Vi (alltså sossar och vänsterpartister) har ju samma överenskommelse med miljöpartiet, som vi tidigare haft med centern, sa Lars Ohly (V) i energifrågan. Och gav ett korrekt besked som varken (MP) eller (C) gillar.

I beskedet om vargjakten var de rödgröna lika splittrade som de borgerliga var angående fritt inträde på muséer.

Maud Olofsson (C) försökte med en verklig dragning när hon sa att de rödgröna först skulle göra de unga arbetslösa för att sen ge bidrag till dem. Sanningen är att de rödgröna prioriterar stöd till arbetslösa unga före mångmiljardbidrag till de företag som redan anställt unga. I dagens ungdomsgaranti får 1,5 procent utbildning och 5 procent praktik! Dagens system är förvaring!

Mona Sahlin (S) hade ”nöjet” att visa att regeringens facit är 140 nya långtidsarbetslösa varje dag. Siffran är intressant eftersom de borgerliga vid alla försämringar för de sjukskrivna hänvisar till att 140 sjuka om dagen fick förtidspension under den tidigare regeringen. Nu får många inget alls som utförsäkrade. Det glömmer de gärna. Men Sahlins siffra var nog framtagen med visst nöje även om verkligheten är en sorglig effekt av de borgerligas tvivelaktiga prioriteringar. Tyvärr slapp de borgerliga till sist undan frågan om varför det skulle vara vettigt att tvinga deltidsarbetslösa att säga upp sig.

Lite märkligt är att de rödgröna inte sa det självklara i debatten om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Kritiken från borgerligt håll kan lättast avfärdas med det faktum att det inte genomförts. De borgerliga vill inte genomföra skattehöjningar, det är ju vad en obligatorisk avgift innebär.

I skattefrågan kom debatten inte mycket längre än att de rödgröna lämnar sina skattebesked i april, och de borgerliga kommer att ge sina skattebesked till pensionärerna någon gång före valet.

Den för de borgerliga svåra debatten om sjukförsäkringarna kom efter pausen. Lars Ohly sa det självklara: Den som är sjuk ska ha en sjukförsäkring. Och det står helt klart efter debatten att de rödgröna ska ge bättre ersättningar, mer till rehabilitering, stupstocken ska bort och de som nu utförsäkras får komma åter 2011.

Okej! Jag är partisk. Men det är svårt att se annat än att de rödgröna vann. Sån är nämligen den verklighet som de borgerliga lämnar efter sig.

Mer läsning

Annons