Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern ner i högerdiket

/
  • Centerns riksting förde partiet ännu ett steg ut på politikens högerkant. Kravet att helt avskaffa turordningsreglerna i företag med mindre än tio anställda öppnar för godtycke i småföretagen.Foto: Scanpix

Centern framställer sig gärna som ett småföretagarvänligt parti. Centern tycks därtill tro att det är småföretagarvänligt att vara fackföreningsfientlig.

Annons

Det är en felsyn. Utan anställningsskydd och kollektivavtal kommer småföretagarna att tvingas konkurrera med skrupelfria företagare som inte drar sig för att utnyttja folk, i stället för att konkurrera med bra produkter och god service. På så vis tvingas alla bli skrupelfria medan löntagarna riskerar att bli utnyttjade.

Centern sätter upp ett nästan skrattretande mål till nästa års riksdagsval. Partiet ska fördubblas i storlek till 15,8 procent.

I aprils Sifomätning fick man 10 procent mindre än det uppsatta målet. Lördagens mätning inför valet till EU-parlamentet blev siffran 4,7 procent.

Det brukar i och för sig vara så att de små partierna ökar närmare ett val, med den uppmärksamhet åt alla de för med sig. Men Centern ska, med tanke på den totala omgörning som gjorts av partiets idémässiga innehåll, inte vara för säker på den saken.

På helgens Centerstämma tog partiet ytterligare några stora steg i riktning höger. Ja, i frågan om anställningsskyddet åkte man rakt ner i högerdiket.

Förslaget från Centerns nyliberala ungdomsförbund ville helt avskaffa lagen om anställningsskydd. Och Centerledaren Maud Olofsson ser det som något som bör ske på sikt. Stämman beslutade i stället om att avskaffa turordningsreglerna helt i företag med upp till tio anställda.

Vem tjänar på det?

Man vill därmed upphöja godtycket till regel. För det är vad det i realiteten handlar om. Det blir otryggt att jobba i ett litet företag, som en av Centerdelegaterna – en rest av det tidigare Centerpartiet – uttryckte det. Är ens småföretagen betjänta av det?

Från borgerligt håll, inte minst gäller det de ”nya” moderaterna – talas det inte sällan om värdet av att avtala i stället för att lagstifta om saker. Problemet är ju bara att Svenskt Näringsliv inte ville avtala om turordningsreglerna i de förhandlingar som sprack i vintras. Man ville bara avskaffa reglerna.

Självklart kunde facken inte godta det eftersom det öppnar för godtycke.

I en arbetsmarknad utan kollektivavtal och anställningsskydd ställs arbetare och tjänstemän utan det skydd fackföreningar och lagar och avtal ger. Småföretagarna kommer att tvingas konkurrera med sämre löner, längre arbetstider och mindre socialt hänsynstagande än i dag.

Den som tittar på läget i storstädernas svarta arbetsmarknader vet vad det kan leda till. Det är faktiskt märkligt att så många småföretagare inte ser värdet av de regler som finns.

Man kan alltid diskutera utformningen av olika regler. Man kommer självklart att få olika tolkningar och önskemål från respektive parter.

Det kommer alltid att kosta mer att ta ett socialt ansvar. Men att avskaffa alla regler och låta arbetsgivaren välja fritt i alla lägen, är att öppna för ett godtycke som aldrig kan accepteras.

Jag hoppas att väljarna straffar Centern för dessa förslag.

Annons