Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bringar fred

/

Socialdemokraten Martti Ahtisaari var en rätt osannolik vinnare i det finländska presidentvalet 1994. Hans meriter var gjorda utomlands och hans tunga kroppshydda och gång gör den lätt stapplande John McCain ungdomlig vid en jämförelse.

Annons
Men nu är det en gång så att det för finländarna som oftast har borgerliga regeringar och alltid har borgerlig väljarmajoritet, närmast har blivit en vana att välja en socialdemokrat till president. De väljs inte för deras glamour utan för deras kunnande. Presidentposten gäller främst utrikespolitik.
Han är född i det i dag ryska Viborg, som före kriget var Finlands näst största stad, som ännu längre tillbaka var en av Sveriges största städer. Att fördrivas från sitt hem kan föda olika känslor. En del blir revanschister, andra försöker lära sig medlandets konst för att undvika nya katastrofer.
Det är här Ahtisaari utvecklat ett mästerskap. Själv säger han sig ha spelat störst roll i Namibias frigörelse. I Acehprovinsen i Indonesien lyckades han bringa fred genom att ta de öppningar tsunamikatastrofen innebar. Han har förhandlat i Nordirland och har haft viktiga roller i Jugoslavien, där han lyckades förhandla fram en fred efter Natos bombkrig.
Den processen pågår ännu. Så sent som i går erkändes Kosovo av Makedonien och Montenegro. Serbien öppnar för en delning av Kosovo. FN har skickat frågan till internationella domstolen i Haag. Och Ryssland använder Kosovo som ett prejudikat. Men Ahtisaari förtjänar sitt pris.
Annons