Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons

Jag brukar inte kommentera ledare men nu måste jag bara göra det. Världen drabbades hösten 2009 av den värsta finansiella krisen sedan depressionen på 30-talet, vissa hävdar att den var etter värre än 30-talets. I skenet av detta faktum är det en bedrift att hålla arbetslösheten på en så pass låg nivå som strax över nio procent.

Till råga på allt hördes det via rapporter att Sverige har det lägsta budgetunderskottet av alla länder i hela Europa. Företagen visar redan svarta siffror på sista raden och fler och fler personer kommer tillbaka till ett meningsfullt liv i arbete.

Det är lätt att glömma bort att under den socialdemokratiska regeringstiden formligen skyfflades människor ut i förtidspensionering och sjukskrivningar – trots högkonjunktur.Ett lands folk mår som bäst när det går som bäst, när medborgarna känner mening i sin vardag och har ett arbete att gå till. Det måste vara målsättningen för alla.

Torbjörn Lundqvist

Kalle svarar:
Regeringens förberedelser inför den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet bestod i att kraftigt försämra villkoren i a-kassan med följden att en halv miljon människor lämnade försäkringen. Tajmingen var katastrofal, nästan på gränsen till det komiska.

Vari består högerns bedrift? Är det de gigantiska skattesänkningarna av vilka en fjärdedel har tillfallit de som tjänar mest? Eller passiviteten i krisens inledningsskede som medförde att tiotusentals löntagare i offentlig sektor tvingades lämna sina jobb? Är det en bedrift att kraftigt ha försämrat dessa arbetares a-kassa?

Torbjörn Lundqvist pratar om Sveriges relativt långa budgetunderskott. Ja, vi ska vara glada att borgerligheten inte suttit längre vid makten när krisen slog till, annars hade man väl hunnit sätta sprätt på hela det överskott som den tidigare regeringen lämnade efter sig.

Annons