Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonus

Annons

Du kanske tycker att dagens sida liknar en kampanj mot centerledaren Maud Olofsson. Det säger väl i så fall en del om Olofsson också. Förra tisdagen försvarade hon bonusar till statliga vd:ar med jämförelsen att annars ska inte heller sopåkare eller byggjobbare ha rörliga löner. Det var en även för att komma från Olofsson ovanligt korkad jämförelse.

Låter man exempelvis börs-kursen styra bonusar, så handlar det ofta om att de faller ut även av orsaker som företagsledare själva inte kan påverka. Det kan byggnadsarbetaren genom att jobba hårt. Det innebär inte att jag egentligen gillar ackorden. Men så länge de av de flesta byggnadsarbetare ses som det effektivaste sättet att hålla lönerna uppe, så kan man förstå att de accepterar dem, så länge de inte styrs av faktorer utanför deras egna insatser.

Tänker man på finansbranschen så är det uppenbart att bonuskopplingen till aktiekurser och avkastningsresultat, är en direkt risk för pensionsspararna på längre sikt. Fondförvaltarna ska inte dubbas att ta för stora risker bara med syftet att kortsiktigt tjäna pengar.

I Näringsutskottet bordlades förra tisdagen ett förslag från den rödgröna oppositionen som går ut på att riksdagen snabbt bör återinföra de bonusfria regler som den borgerliga regeringen har tagit bort. Om moderaterna menar allvar med sin kritik av bonusraseriet bör de i dag ställa sig positiva till en återgång. Av centern och Maud Olofsson väntar jag mig inget alls längre.

Mer läsning

Annons