Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkott fullt rimlig

John Yettaw beskrivs som förvirrad och sjuk. Och den som önskar sig demokrati i det plågade Burma, kunde hålla sig för skratt när hans märkliga besök hos frihetsledaren Aung San Suu Kyi, gav militärjuntan en ursäkt för att åtala henne på nytt.

Annons

Men amerikanens simtur gav i helgen en oväntad öppning när den amerikanske senatorn Jim Webb inte bara fick Yettaw fri, han fick också träffa Aung San Suu Kyi, något som juntan tidigare nekat FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Precis som Bill Clinton när han med framgång besökte diktaturen Nordkorea med två frisläppta journalister som följd, är Webb inget officiellt amerikanskt sändebud. Men inofficiellt är också Webb en nära lierad till USA:s president Barack Obama.

’Jag känner sympati med kraven på sanktioner mot den burmesiska militären. Om inget positivt sker är en bojkott av olje- och gasindustrin fullt rimlig.

Men det är onekligen hoppfullt att den fortfarande färska amerikanska regeringen ännu försöker med en amerikansk politik som istället för att förstärka låsningarna försöker dyrka upp låsen.

Det sker inte utan kritik. I fallet Nordkorea anser den amerikanska högern att Clintons besök legitimerar diktaturen. I fallet Burma är delar av oppositionen kritisk till kontakterna med juntan. Men nog låter det rimligt att försöka få till stånd en förändring på mer än ett sätt.

Om det misslyckas saknas alternativ till en fortsatt sanktionsstrategi.

Annons