Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandla SD som barnen

Annons

Jag kommer på mig själv med att sitta och småskratta när jag läser ett urval av de motioner som under helgen ska behandlas på Sverigedemokraternas landsdagar. Det brukar ibland framhållas att SD:s sympatisörer är som vilka som helst, här finns både svetsare och militärer. Folk i allmänhet liksom. Fast jag vete sjutton. I motionsfloran hittas bland annat förslag om att återinföra dödsstraffet och avskaffa modersmålsundervisningen i förskolan. Visst, Sverigedemokraterna är ett populistiskt, främlingsfientligt och allmänt osympatiskt parti, men jag skulle vilja lägga till ytterligare ett adjektiv: omoget.

När Socialdemokraterna håller partikongress om några veckor kommer inte en enda sekund av talartid att ägnas åt att debattera huruvida dödsstraffet borde införas. Siktar man på att erövra regeringsmakten och ta ansvar för landet finns inte tid för sånt trams.

Sverigedemokraterna kommer aldrig att bli salongsfähiga, och motionerna till partiets landsdagar vittnar om att deras bebiskostym fortfarande är flera storlekar för stor. Man brukar ju vara försiktig med att ge barn alltför mycket ansvar. Samma princip borde gälla Sverigedemokraterna. För det är ju faktiskt så att den så kallade svenskheten inte alls hotas av att några kurdiska småflickor tillåts träna sitt modersmål i skolan. Och vad gäller giljotinen så gör den sig bäst på museum.

Annons