Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvakta med städpatrullen

I dagens globaliserade värld är det aldrig långt mellan Washington och Sveriges riksdag. Detta blev tydligt efter beskedet att Guantánamofängelset ska stängas inom ett år.

Annons

Omedelbart efter den glädjande nyheten startade en inrikespolitisk debatt om framtiden för de fångar som friges när grindarna öppnas.

Folkpartisten Birgitta Ohlsson kritiserar sin egen regering för att den inte tydligt gör klart att Sverige är berett att erbjuda fångar en fristad. Även socialdemokraterna och vänsterpartiet intar en liknande hållning.

”Guantánamofångarnas framtid är inte vilken flyktingfråga som helst. De europeiska länderna har varit de främsta kritikerna av Guantánamo. När den nya administrationen nu redan dag ett har sträckt ut handen mot världen bör EU:s utrikesministrar aktivt visa att vi är beredda att hjälpa till för att hitta en lösning på detta allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna”, säger Ohlsson till DN.

Men regeringen ställer sig kallsinnig. Migrationsminister Tobias Billström säger sig vara trött på att agera städtant efter USA:s härjningar. Ministern syftar förstås på det rekordstora antal Irakflyktingar som Sverige har mottagit under senare år. Södertälje kommun har ju som bekant välkomnat fler flyktingar än Kanada och USA tillsammans.

”Jag skäms över att USA inte tagit ett större ansvar för att lösa flyktingproblemet”. Så sa Barack Obama, då presidentkandidat, när han träffade Södertäljes kommunalråd Anders Lago, på besök i den amerikanska kongressen för snart ett år sedan.

Ansvaret att ge frigivna Guantánamofångar upprättelse och trygghet ligger först och främst på USA.

Jag tycker att debatten om vårt ansvar för fångarnas framtid är något märklig. Borde vi inte avvakta och se hur USA:s nya president avser att lösa frågan innan Sverige bestämmer sig för att skicka ut ännu en städpatrull?

Annons