Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avsaknaden av bra folk

Ah! tänker jag. Smart marknadsföringstrick av sverigedemokraterna; längst upp på partiets hemsida finns en bild på en kvinna med texten ”Jag tänker rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet”.

Annons

Kvinnan som säger detta har ett utländsktklingande namn och jobbar som undersköterska. Annonsen antyder alltså att sverigedemokraterna har en sådan helgjuten politik att till och med människor med utländsk härkomst faller pladask för partiet.

Vad som inte framgår av annonsen är att denna Elena Yurkovskaya inte är någon vanlig partisympatisör utan står som sjuttonde namn på sd:s valsedel till EU-valet.

Elena Yurkovskaya representerar sverigedemokraternas stora interna problem, svårigheten att få tag på bra folk. Egentligen skulle hon vara den perfekta sd-representanten, ja, först förstår jag inte varför hon inte fått en mer framskjuten plats på valsedeln. Hon skulle kunna stå som det levande beviset för att sverigedemokraterna är det toleranta partiet, öppet för alla som tagit svenskheten till sitt hjärta. Problemet med Yurkovskaya är att hon är motsatsen, hon tillhör snarast sverigedemokraternas mest radikala falang. Som bärare av rasismen, den rena och avskalade och extremt fientliga.

I en dold bandupptagning i Sveriges Radios program Kaliber förklarar Yurkovskaya att de flesta invandrare som kommer till Sverige är stenåldersmänniskor som är hopplösa på att arbeta, möjligen med ett undantag – skrapa tuggummi från gatan. Dessutom kan de inte äta med kniv och gaffel. När Yurkovskaya, i egenskap av EU-kandidat, konfronteras med sina uttalanden bekräftar hon sin inställning.

Nu förstår jag varför hon inte placerades högre på valsedeln.

Mer läsning

Annons