Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens skandalösa coachslöseri

/

Klockorna ringde för fullt redan när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presenterade sin nya generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist.

Annons

Littorin valde ju att rätt snart sparka hennes företrädare Bo Bylund, som är socialdemokrat. I pressmeddelandet vid utnämningen kallade Littorin henne driven, effektiv och värderingsbaserad. På presskonferensen kallade han henne en störtskön person. När vi nu vet mer ska vi ta fasta på ordet värderingsbaserad.

Hon började med att ge sina bekanta toppjobb på Arbetsförmedlingen. Hon fortsatte med att ta bra betalt för att föreläsa på arbetstid. Nu har hon på order av minister Littorin gjort av med 100 miljoner av en budget på tre miljarder, på jobbcoacher (ett slags stödpersoner) varav ett antal sysslar med ovetenskapliga metoder av typ hjärnprogrammering och hypnos.

Efter avslöjandet säger Arbetsförmedlingen att man vid upphandlingen prioriterade mångfalden före kvalitén. Men dessa företag får fortsätta i två månader medan Arbetsförmedlingen gör extrakoll.

Det är lätt att konstatera att problemet finns på myndighetsnivå. Men det kommer från regeringsnivå. Aktiva insatser för att hjälpa arbetslösa är verkningsfulla. Vi har exempelvis sett hur avtalade verksamheter som trygghetsrådet för privata tjänstemän, trygghetsstiftelsen för statens tjänstemän och trygghetsfonden för privata arbetare (som bara fungerat i några år) nått goda resultat. Men så har de också haft betydligt mer tid till var och en än vad Arbetsförmedlingen kunnat erbjuda.

Från det till den besynnerliga idén om jobbcoacher som ska se till att arbetslösa i stället för att utbildas ska ta jobb som inte finns, är steget milsvitt. Ett nytt Kunskapslyft, bidrag för att behålla folk i företagen innan de sägs upp, program för generationsväxling och en helt alternativ arbetsmarknad skulle hjälpa. Coachningen är att i stället lägga ansvaret för arbetslösheten helt på den enskilde. Det är, vad nymoderaterna än påstår inte de arbetslösas motivation som är problemet. Det saknas jobb och kunskaper.

Annons