Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är krisen medborgarnas fel?

/

Annons

Den som är satt i skuld är inte fri, sa Göran Persson. Han upplevde det själv när han som svensk finansminister i tvingades låna pengar på Wall Street till skyhöga räntor efter att svenska bankers misslyckanden gett oss 90-talskrisen. Räntorna är lägre nu. Men villkoren för de skuldsatta är stenhårda. Är det verkligen medborgarna på Island och i Lettland som ska betala?

På Island tilltar protesterna – igen. Man har redan bytt regering en gång. Den höger som uppmuntrade excesserna på finansmarknaden fick gå. Istället har en socialdemokratisk och rödgrön vänster tagit över.

Frågan är för hur länge. En ansökan till EU-medlemskap har lämnats in men Storbritannien och Nederländerna villkorar det nu med att Island som nation ska se till att deras egna medborgare, som lånat ut hela 40 miljarder till en havererad bank, ska gå skadeslösa.

Själva summan säger en del om bubblans storlek. Det handlar om över 100 000 svenska kronor per islänning. Den socialdemokratiska regeringen är satt under press sen några ministrar ur den rödgröna vänstern hotar att rösta nej tillsammans med högern. Och medborgarna protesterar.

I Lettland som också drabbats hårt av finanskrisen ökar också missnöjet – inte minst med det svenska agerandet. Istället för att på svenskt manér släppa valutan fri, det tvingades Sverige till 1992, så envisas regeringen med att försvara sin övervärderade valuta.

Som ett resultat av det har både Internationella Valutafonden och Sverige i stället ställt krav på drakoniska nedskärningar av både löner och exempelvis sjukvård.

Det hela är egentligen lika märkligt som på Island. Visserligen skulle en frisläppt valuta ställa till stora problem för de letter som lånat i euro och ska betala med pengar som tjänas i lats. Men det är väl rimligare än att alla letter ska betala?

Sant är att de banker som verkar i Lettland samtidigt skulle få ännu större problem. Och det är ju som bekant inte minst de svenska storbankerna Swedbank och S-E-Banken. Men de bör väl också få stå sitt kast? Det här är bakgrunden till att lettiska politiker talar om att Lettland blivit en svensk koloni.

Krisen reser frågan: Vem bär egentligen ansvaret för finanskrisen? Många i dessa länder levde visserligen gott innan bubblan sprack. Och visst kan man säga att vi upplevde något liknande i Sverige under 90-talskrisen, som inte kunde lösas utan att många medborgare drabbades som inte alls kan sägas ha haft något ansvar för krisens orsaker i bank- och fastighetskretsar.

Ingen säger väl heller att islänningar och letter ska gå skadeslösa. Men det finns gränser.

Valutan lats borde devalveras. Och den vädjan om förståelse, riktad till Storbritannien och Nederländerna, som kom i går från Islands statsminister, bör tas på allvar. De som lånat ut pengar till de isländska finanshajarnas luftslott har större ansvar än islänningen i gemen.

Annons