Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fri!

I torsdags, på årets 204:e dag, inföll den skattefria dagen. Det är Skattebetalarnas förening, ett särintresse ute på högerkanten, som står för det märkliga tankeexperimentet.

Annons

 Meningen är att visa på det höga svenska skattetrycket: från årsskiftet till och med den 23:e juli har alla våra intjänade inkomster gått till skatt. Som ett erkännande till regeringen Reinfeldt påpekar föreningen med det motsägelsefulla namnet att årets skattefria dag inföll nästan en hel vecka tidigare jämfört med 2008. Blommor och choklad för den insatsen, Anders Borg. Borgerliga ledarsidor stämmer in och lyfter på hatten. Bra jobbat!

När skulle den skattefria dagen infalla om Skattebetalarnas förening fick bestämma, den första maj eller kanske rent av ännu tidigare, sista mars?

Att fira att skatten är betald kan te sig provokativt i ett läge när den offentliga sektorn blöder. Det är ju nu som skattesänkarpolitikens fula tryne verkligen blir synligt för alla. Kommuner går på knäna, åtstramningarna har börjat, barn och ungdomar får sämre undervisning, de äldre minskad service.

Hade regeringens löften om att värna välfärden varit uppriktiga hade man inte sänkt inkomstskatterna med 65 miljarder kronor. Uppriktiga är däremot Skattebetalarnas förening. Nu är skatten äntligen avklarad, medborgarna har lösts från sina bojor. Men bara till årsskiftet, sedan börjar slaveriet igen ...

Kanske blir man lite luttrad, nuförtiden krävs det mycket för att bli riktigt provocerad. Men Skattebetalarna lyckas faktiskt väcka tigern i mig. En mer cynisk samling individer får man leta efter.KO

Mer läsning

Annons