Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agitera, Sahlin!

/

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin rök inte ihop i söndagens direktsända tv-utfrågning.

Annons

De dansade mest runt mellan bidragsnivåer och finansieringsmodeller. Följsamt, uppfostrat, med armbågarna infällda.

Nog för att Sahlins besked att ersättningarna i a-kassan och sjukpenningen kommer att höjas vid ett regeringsskifte är viktigt. Men utan en större berättelse blir dessa löften bara siffror och överbudspolitik. Med en egen berättelse i ryggen blir höjda ersättningsnivåer däremot ett instrument för rättvisa och trygghet.

Jag saknade den (s)törre berättelsen i söndagens duell. Mona Sahlin nämnde förvisso ordet klyftor några gånger, men så mycket mer var det inte och jag undrar om Sahlin är rädd för att framstå som alltför ideologisk, alltför radikal. Jag tror att risken är minimal. Krisens förlorare återfinns överallt, det var inte bara några redan underbetalda undersköterskor som förlorade sina jobb krisåren 2008–2009, där fanns lärare, tjänstemän, sjuksköterskor och Volvoarbetare med 25 000 kronor i månaden.

Tusen och åter tusen svenskar vet i dag hur det känns att leva på regeringens nya a-kassa, 10 500 kronor.

Varför tog inte Mona Sahlin den hårda verkligheten som avstamp för sin berättelse? Fredrik Reinfeldt, han har haft sin berättelse klar sedan länge. I fyra år har han pratat om ”drivkrafter”, ”sänkta trösklar” och ”löna sig bättre att arbeta”. I debatten påminde Sahlin om den frånskilda föräldern som ska övertrumfa pappan genom att köpa dubbelt så många julklappar till barnen. Men det är inte mest generös som vinner valet.

Mona Sahlin måste specificera varför stärkta skyddsnät är viktigt, varför det är rätt. Hon kunde till exempel ha utvecklat ett resonemang om vikten av att hålla ihop samhället i dessa oroliga tider. Hon kunde ha varnat för konsekvenserna av skenande ekonomiska klyftor: barn som hamnar i kläm på grund av kraschade hushållsekonomier, ökad utslagning, segregation, kriminalitet.

Regeringen Reinfeldt skapade inte det moderna klassamhället. Men med skattesänkningarna, marknadsanpassningarna och det snåla stödet till offentlig sektor accelererar den ekonomiska skiktningen. I slutändan blir vi alla förlorare på en sådan politik. Börja agitera, Sahlin!

Mer läsning

Annons