Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassan handlar om anständighet

/
  • I Socialdemokraternas skuggbudget, som presenteras i morgon, är 14 miljarder bokade för en återställare av a-kassan. Ett viktigt besked.  Foto: Scanpix

Priset för att återinföra lite anständighet i samhället kommer att bli högt.

Annons

Eller ja, allt är ju relativt; när Socialdemokraterna i morgon lägger sin skuggbudget är 14 miljarder kronor bokade för en återställare av arbetslöshetsförsäkringen, det motsvarar inte ens ett av regeringens (fyra!) skattesänkningssteg. Något värt ett påpekande eftersom oppositionen i morgon som vanligt kommer att bli anklagade för att vilja erövra den gamla bidragslinjen genom att skattechocka svensken tillbaka till 2006.

Få saker tänder den borgerliga cynismen så som tal om att återinföra anständigheten. Att inte behöva lämna hus och hem i händelse av arbetslöshet är bidragslinje, att inte behöva uppsöka kommunens biståndsenhet med två tomma händer är bidragslinje.

Det faktum att det är regeringen som infört den verkliga bidragslinjen – trycket på socialkontoren har på sina håll ökat med över 200 procent – talas det mindre högt om. Men det är väl Lehman Brothers fel … Nej, sambandet mellan den fördärvade a-kassan och den uppsagda deltidsarbetande kommunalarbetarens privatekonomi är solkart – det går inte runt!

En bra konstruerad a-kassa skulle kunna bli ett socialdemokratiskt segervapen i valrörelsen. Men då räcker det inte med att höja ersättningsnivån till 80 procent under hela arbetslöshetsperioden. Inkomstbortfallsprincipen måste gälla fler; i dag får bara en av fem arbetslösa ut 80 procent av lönen. I Social- demokraternas budgetmotion ligger taket vid 26 100 kronor i månadsinkomst. Så inkluderas fler, så stärks legitimiteten för systemet.

En förutsättning för ett regeringsskifte är att sossarna lyckas dyrka upp låset till Stockholm och här går meningarna isär. En del vilsna storstadssossar har framkastat idéer om att det behövs en särskild politik för att vinna huvudstaden; i praktiken en kusligt snarlik variant på högerpolitiken.

Det är numera klart att knappt någon går säker från krisens härjningar. Nästa år spås arbetslösheten spräcka elvaprocentsgränsen och som uppsagd reklamsäljare i Stockholms innerstad med bolån i de högre divisionerna är inte en skattad och klar a-kassa på 11 000 spänn en särskilt upplyftande tanke. Då behöver man inte ens vara solidariskt sinnad för att rösta rött nästa år – det räcker med att se till egennyttan!

Annons