Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Andersson: Varför åker de på träningsläger till diktaturer?

Annons
Hosam Aiesh i landslagsdebuten i Doha. Foto: Janerik Henriksson / TT

Två ÖFK:are gör seniorlandslagsdebut under januariturnén i Qatar i veckan. Kul för Hosam Aiesh, Tesfaldet Tekie och alla vi med rödsvarta fotbollshjärtan.

Men varför åker landslaget till Qatar för att spela fotboll mot Finland och Island?

Qatar ska visserligen arrangera VM. Men det motiverar knappast att nordiska fotbollslandslag åker dit för att träna och spela vänskapsmatcher fyra år i förväg. De hade kunnat välja ett land som inte regelbundet anklagas för att stödja terrorism, behandlar gästarbetare som slavar och kastar homosexuella i fängelse.

Men det är som vanligt. Idrotten tar på sig skygglapparna. Länderna runt Persiska viken har pumpat in oljepengar i fotbollen. Det har gett resultat. På onsdag spelar Juventus och Milan final i Supercupen i Saudiarabiska Jeddah. Kvinnor får gå på matchen (det är tillåtet sedan ett år tillbaka) men är hänvisade till familjeläktaren

Qatar får arrangera VM trots att Fifas egen utredare hittat bevis för att de försökt muta sig till värdskapet. Och istället för att kritisera emiratet för att ha infört dödsstraff för homosexualitet rådde Fifas president Sepp Blatter homosexuella att leva i celibat under VM.

Svenska fotbollsförbundet försvarar sin resa till Qatar med att de kommer att ta upp frågor om mänskliga rättigheter under möten med VM-arrangörerna.

Att de känner sig tvungna att förklara sig är ett framsteg i sig. Kanske skymtar vi en attitydförändring. Enligt journalisten Olof Lundh har supportrar från Malmö FF, IFK Göteborg, norska Rosenborg och danska Bröndby förmått klubbarna att avboka läger i Dubai och andra länder runt Persiska viken.

Enskilda idrottare som tar ställning är lika sällsynta som vita älgar. I Östersund har vi skidskytten Sebastian Samuelsson. Finland har fotbollsspelaren Riku Riski, som väckte uppseende i veckan när han förklarade att han bojkottar turnén i Qatar.

”Jag vill hålla fast vid mina värderingar”, sa han till Helsingin Sanomat.

Sådant är värt respekt.

Annons