Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Siffror vinner inte val

Vi har knappt kommit halvvägs in på Supervalåret men de flesta är nog redan trötta på väljarbarometrar och partiledardebatter. Nu tar visserligen det stundande EU-valet mest fokus men uppladdningen märks av: Snart är det riksdagsval, där ett läger gör allt för att klamra sig fast vid regeringsposterna och det andra lägret gör allt för att ta över. Oavsett läger är taktiken detsamma: rada upp siffror och statistik.

I kampen om vem som kan visa sig mest regeringsduglig verkar det vara siffror som är den stora grejen. Och visst är siffrorna viktiga. Regeringen Reinfeldt och finansminister Anders Borg har en lång tid haft större förtroende när det kommer till ekonomin än vad något av oppositionspartierna haft. Trots att samma regerings enda egentliga satsning var att sänka skatten med 140 miljarder och låta skolan, jobbsatsningarna och välfärden vänta.

Nu försöker Socialdemokraterna ta över den ekonomiska debatten med ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson i spetsen. Och visst har de lyckats någorlunda bra. I takt med att stödet för S ökar får även fler och fler hopp om att Andersson faktiskt kan sköta statsfinanserna. Men det finns också en risk med att låta allt handla om siffror och budgetar.

Visst vill man veta att ens skattepengar går till rätt saker och att statens finanser går ihop. Men viktigare är de effekter budgeten får för folket.

Här har Socialdemokraterna ett guldläge att vända debatten. Därför är det glädjande att Stefan Löfven i dagarna meddelade att S vill göra heltid till norm inom den offentligt finansierade välfärden. Ett bra exempel på politik som spelar roll för människor. Det är också bra att Magdalena Andersson allt oftare poängterar det verkliga skälet till regeringens siffertrixande. Att moderaterna så ofta anklagar Socialdemokraterna för att vara ekonomiskt oansvariga har sin grund i att de inte tror att en vänsterpolitik fungerar. Moderaterna sänker inte skatter för att de på allvar tror att samhället förbättras då, utan för att deras ideologi bygger på alla ska klara sig själva.

Vem som räknar bäst av Borg och Andersson är inte relevant. Det är dags att valdebatterna börjar handla om viktigare saker. Till exempel vem som kan presentera den bästa politiken.