Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Nu vill vi ha svaren

I tisdagens Aktuellt var det dags för stunden så många av oss väntat på: Maud Olofsson skulle äntligen berätta sin version av Nuon-affären. Men trots att Olofsson fick frågan ”Informerade du statsministern?” hela åtta gånger under den knappt tio minuter långa intervjun är vi nu mest bara mer förvirrade. Olofsson vägrar nämligen svara på frågan.

Vattenfalls köp av holländska Nuon är det största statliga företagsköpet i Sveriges historia. Kalaset kostade 97 miljarder kronor. Inte ett köp man glömmer bort direkt. Trots att Maud Olofsson tidigare hävdat att Fredrik Reinfeldt givetvis varit informerad om köpet säger han sig inte haft någon aning. Nu backar Olofsson genom att inte svara på frågor. Trots att hon blir kallad till konstitutionsutskottet (KU) för att förklara vad som hänt vägrar hon även infinna sig där. I stället ställer hon sig alltså i Aktuellt-studion. Och meddelar: Ingenting.

Det går såklart spekulera och konspirera kring hur turerna kring Nuon gick egentligen. Men känns det inte ganska orimligt att Sveriges statsminister var den sista att veta om köpet? Ett köp man kunde läsa om i både DN och Dagens Industri under den tid då Reinfeldt fortfarande var ”ovetande”. Men nu måste någon ta smällen. Givetvis är det tacksamt för övriga regeringen att kunna lasta av allt ansvar på före detta näringsministern.

Maud Olofsson har nu två val: Antingen erkänner hon att hon ljugit och tar allt ansvar. Eller så erkänner hon att hon talat sanning. I det senare fallet har alltså statsministern ljugit för KU, vilket skulle leda till en ordentlig regeringskris. Tanken att Olofsson blir nertystad känns inte särskilt långsökt.

Reinfeldt har i alla sina år som partiledare påstått sig stå för just ansvar och regeringsduglighet. Man kan ju undra hur det står till med den regeringsdugligheten om ministrarna inte ens pratar med varandra inför 97-miljardersaffärer eller, om de pratat, ljuger om det. Det är dags för svar nu. Det är dags för ansvarsutkrävande.