Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ekonomen som kan förändra världen

Amazon är världens största nätbutik för böcker och filmer. Så här ser deras senaste försäljningslista ut:

På femte plats: "10-day Green Smoothie Cleanse", en bok om hur man bantar med smoothies.

På fjärde plats: Disneyfilmen "Frozen".

På tredje plats: Disneyfilmen "Frozen" i en annan version.

På andra plats: tv-serien "Game of Thrones".

På första plats: "Capital in the 21st Century", en 700-sidig bok om spridningen mellan inkomster av arbete och kapital under de senaste århundradena, skriven av den franske ekonomen Thomas Piketty.

Nej, det är inget skämt. Thomas Piketty är en 42-årig professor i nationalekonomi från Paris, men hans genombrott påminner om en DJ-stjärnas. Mycket riktigt har New York Times kallat honom "rockstjärneekonomen". Köerna ringlade långa till hans föreläsningar under USA-turnén för några veckor sedan.

Hans bok har kallats "en atombomb i den politiska debatten", "en vattendelare inom ekonomiskt tänkande" och "en 'Kapitalet' för 2000-talet", med anspelning på Karl Marx klassiska verk. LO-ekonomen Agneta Berge beskriver Piketty som "en av få som lyckats vända uppochner på en hel världsbild". Att Stefan Löfven citerade honom i sitt första maj-tal är ett bevis på genomslagskraften i teorierna.

Vad är det då Thomas Piketty har gjort? Jo, han har med hjälp av enorma mängder hårda historiska data om förmögenheter visat att ojämlikhet är det oundvikliga resultatet av kapitalismen. Rikedom "sipprar" inte nedåt till allas nytta. Klyftorna minskar inte när kapitalismen "mognar". De ökar oavbrutet. Det ligger i systemets natur.

Under tiden efter andra världskriget minskade ojämlikheten under en period. Tillväxten var snabb och det lönade sig att arbeta. Sedan vände det. Nu har kapitalinkomsterna under ett antal år varit större än tillväxten. Företagsvinster och aktieutdelningar växer snabbare än de totala inkomsterna i samhället. Ärvda förmögenheter har blivit den säkraste vägen till ett liv i lyx. Arbete lönar sig inte längre. Det är Pikettys huvudpoäng och själva grundskottet mot det nyliberala tänkandet.

När världens rikedomar hamnar hos ett litet fåtal ökar också fattigdomen, klimatförändringarna, ohälsan. I förlängningen hotas demokratin.

Därför vill Thomas Piketty prata om fördelningspolitik. Hans egen dröm är en global skatt på kapital. Han erkänner att det är en utopi. Motståndet lär bli kompakt. Man anar redan hur världens alla konservativa tankesmedjor rustar till strid mot Pikettys teorier. Miljardärerna kommer att stå i kö för att finansiera motelden.

Piketty hoppas i alla fall att hans bok leder till en global diskussion om ekonomi och jämlikhet. Att döma av Amazons försäljningslista ser det ut som om han redan har lyckats.