Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Le Vent Du Nord tänjer på tidens gränser

Försiktigt börjar en vind från Canada blåsa upp i Gamla tingshuset lokaler. Det är en av folkmusikerna i gruppen Le Vent Du Nord från Quebec som står på scen och en distinkt gitarr och lekfulla trummor får mig nästan direkt att tänka på galopperande hästar. De spelar taktfullt och glädjerikt, med fyndiga fioler och stämningsfulla stämmor.

Le Vent Du Nord säger att de vill tänja på tidens gränser och spelar melodier i ett lekfullt samförstånd som anspelar på allt från brev till makthavare, identiteten som fransktalande i Quebec till hyllningssånger för moderskapet. När de sjunger a capella räcker inte min skolfranska för att förstå textens budskap men det är ändå svårt att inte bli berörd. Bitvis blir också orden de sjunger större än lokalens yta och då blir det riktigt magiskt. När vevliran får utrymme till ett solonummer får det också stora applåder från publiken.

Försöken till allsång på franska är underhållande, även om det blir lite överkurs. Mellansnacken är också de underhållande i sig, med roliga anekdoter om vitt och brett.

Den sittande publiken stampar takten och precis som när gruppen senast var i stan så bjuds det även upp till dans och det är svårt att inte ryckas med. Konserten avslutas med stående ovationer och fler personer ger sig nu också in i dansen, som flyttat fram precis framför scenen. Även om man hade önskat att gruppens försök att tänja tidens gränser skulle ha lyckats så går det inte, och konserten går mot sitt slut. Klubb SAM har lyckats skapa ett fint sista arrangemang för den här terminen och man får hoppas att gruppen återkommer till Östersund snart igen. Tyvärr hann jag aldrig se om det blev något extranummer, då jag var tvungen att lämna konserten på grund av publicering, men jag känner mig ändå väckt från vårvinterns dvala när jag lämnar lokalen.