Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Le Clézio fick litteraturpriset

/

Annons
Årets Nobelpris i litteratur går till romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio. Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.
Jean-Marie Gustave Le Clézio är född 1940 i Nice, Frankrike.
Jean-Marie Gustave Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procès-verbal, på svenska Rapport om Adam, som kom 1963. Boken inledde en svit av krisskildringar som bland annat innefattar novellsamlingarna Febern och Syndafloden (1966 respektive 1968). I dem pekar han ut ”förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna”, skriver akademien.
Bland hans övriga verk märks bland andra romanerna Terra amata, Flykternas bok samt Kriget. Men det slutgiltiga genombrottet kom 1980 med romanen Öken, för vilken Le Clézio prisbelönades av den Franska akademien.
Öken ”innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon”, skriver Svenska akademien.
Jean-Marie Gustave Le Clézio kommer han till Sverige och Älvkarleby redan den 25 oktober då Dagermanpriset delas ut, säger han i en intervju i Sveriges Radios Kulturnytt.
Han bekräftar även att han kommer till Stockholm och Nobelprisutdelningen i december.

Mer läsning

Annons