Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lawan ordnar invasion av hiphop

/
  • Lawan ”Krispy” Hassan är bland annat känd från gruppen Medborgargardet och hiphopprojektet Storsjöoljudet.”Jag är en människa som vill hålla på med allt möjligt. Självklart vill jag fortsätta skapa musik, men nu känner jag att det är kul att arrangera också”, säger han.Foto: Ulrika Andersson
  • För Lawan fungerar musiken både en energikälla och ventil.”Hiphop funkar som terapi. När jag och mina kompisar känner oss deppiga så skriver vi hiphoptexter.”
  • Lawan ”Krispy” Hassan är bland annat känd från gruppen Medborgargardet och hiphopprojektet Storsjöoljudet.”Jag är en människa som vill hålla på med allt möjligt. Självklart vill jag fortsätta skapa musik, men nu känner jag att det är kul att arrangera också”, säger han.Foto: Ulrika Andersson
  • Tim Wikman och Ludvig Eriksson i Såkel och Konsistens släppte nyligen singeln ”Fräsch”.Foto: Ulrika Andersson

Lawan ”Krispy” Hassan upptäckte hiphopen redan som nioåring. Tio år senare står han värd för ”The Norrland invasion”, en hel dag i hiphopkulturens tecken.

– Jag har haft idén i många år. Nu blir den äntligen verklighet, säger han.

Annons

Det är sen eftermiddag i hiphoplabbet på Gamla tingshuset. Niklas Söderberg har just öppnat den lilla lokalen och satt sig vid mixerbordet. Vid mikrofonen finns Ludvig Eriksson och Tim Wikman i Såkel och Konsistens. Lawan ”Krispy” Hassan är där både för att repa själv och för att stötta och inspirera Ludvig och Tim som har fått fler och fler spelningar efter framträdandet på Storsjöyran. Nu värmer de upp inför fredagens stora gratisevent, som har fått samlingsnamnet ”The Norrland invasion”.

– Det kommer att bli skitfett, jag tror att det kan locka många, säger Ludvig.

– Ja, vi ser verkligen fram emot det, inflikar Tim.

Under eftermiddagen, redan från klockan 16 och framåt, händer det massor på Gamla tingshuset och allt har att göra med hiphopens olika element: rap, dj, livegraffiti och breakdance. Kvällen slutar sedan på hiphopklubben Breaking Bread på Storsjöteatern. Lawan valde att dela upp evenemanget i två delar eftersom han ville att även den yngre publiken skulle få chansen att delta.

– Ungdomar under 18 år har inte en chans att se konserter utanför Storsjöyran. Därför är det samma artister på dagen som på kvällen, säger han.

Från början var tanken att locka upp flera nyckelpersoner inom hiphopen från södra Sverige till Östersund. Lawan hade stora planer, men bara några tusenlappar att röra sig med. Av ekonomiska skäl fick han därför tänka om och det blev inte så illa det heller.

Flera lokala artister kommer att finnas på plats. Förutom Såkel och Konsistens dyker bland andra Gorillismen med Johan Olofsson, känd från Sober, upp tillsammans med Görda, Kuda och Medborgargardet. Dessutom kommer östersundarna att få stifta bekantskap med artisten Allyawan.

– Han är en av landets största inom hiphop och har gjort låtar med Ken Ring. De flesta i södra Sverige känner till honom och det känns kul att få upp honom hit, säger Lawan, som tycker att det är på tiden att hiphopen börjar växa sig stark i länet. När han var 15 år och började med musik på allvar fanns ingenting av det som samlar stans hiphopare nu. Sedan en tid finns bland annat hiphoplabbet och Storsjöoljudet. För bara ett par år sedan hade han planer på att flytta, men nu hoppas han kunna bo kvar.

– Jag är glad över att bemötandet har blivit bättre, men det behöver bli ännu bättre. Det finns fortfarande många fördomar om hiphop och jag skulle önska att människor tar reda på fakta innan de uttalar sig.

Lawan tycker därför att alla borde passa på att besöka tingshuset på fredag eftersom ”The Norrland invasion” även kan ses som en informationsdag om hiphopkulturen.

– Graffiti är inte bara något fult i tunnelbanan, det är konst också, säger han bestämt.

Annons