Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsamt liv på kryss med  familjen

/
  • På natten förs kryssaren över Medelhavet till nästa dagsstopp.
  • ”La Famiglia” från Sverige och Danmark njuter av släktträff på Medelhavet.  Britt, Sven (i t-shirt), dottern Ellinor Eriksson från Strömstad och Jan Mortensson från Danmark. I bakgrunden syns Ellinors bror Martin och kusinen Gisela.
  • Just nu är MSC Fantasia med sina 17 däck det största kryssningsfartyget som byggts av ett europeiskt rederi.
  • Vissa slappar i poolen, andra power-walkar på däck eller spanar in nästa hamnstopp. Foto: Per Hanstorp
  • Lyxig Titanic-känsla. Bara trappstegen infattar tusentals gnistrande Swarovskikristaller att ”kliva på”.
  • På natten förs kryssaren över Medelhavet till nästa dagsstopp.
  • Det är bara att välja vilken pool du vill gå i först.

Kryssa med familjen, kan det vara något? Allt fler lockas av ett avkopplande liv ombord där allt är serverat. Lite som ett ”all inclusive”-boende fast till havs och där man under dagslånga stopp hinner får ta del av Europas städer och öar.

Annons

Det är dags att slå hål på myten

att det bara är pensionärer som åker på kryss. Att välja en kryssning som semesteralternativ passar de flesta nuförtiden. Och visst ger det en känsla av lyx att bara hämta en drink i baren och njuta i poolen.

– Ja, det känns lyxigt att kryssa. Ett liv man inte är van vid. Och jag tycker inte att det är dyrt för det man får. Här finns allt – mat, dryck, gratis handdukar till solstolarna. Det enda som kostar pengar är dricksvattnet ombord och de arrangerade dagsutflykterna, säger Britt Eriksson från Strömstad.

Britt och hennes familj är ett lysande exempel på familjekryssning. Mormor Else har tagit med barn, barnbarn och barnbarnsbarn på en gemensam Medelhavstur med MSC Fantasia för att få tid tillsammans och samtidigt göra något skoj. Själv är hon 77 år och familjens yngste är bara sju månader.

– Båtkryss kändes som ett bra alternativ om man vill göra något tillsammans, hyfsat nära Sverige, med bra klimat. Eftersom ”mormor” sitter i rullstol verkade det här vara det bästa alternativet, även om det är svårare att ta sig fram med rullstolen än vi trodde, fortsätter Britts make Sven.

Själva har de med sig barnen Ellinor, 17 och Martin, 20 som passar på att njuta vid poolen tillsammans med kusinerna.

Förutom att testa poolerna finns saker att göra för alla åldrar – målarskola, dansklasser, formel 1-simulator och 4D-biograf. Man kan också lära sig spela tennis, skjuta luftgevär eller spela ”båtklassiskern” shuffleboard.

Kvällens musikunderhållning är anpassad för att passa de flesta smaker, show på teatern för de 1 700 gästerna, lockande vinster i casinot eller diskoteket Liquid där inte bara tonåringarna avrundar kvällen. I rökdimmorna på dansgolvet syns alltifrån spexande femåringar till fräscha pensionärer.

– Det är tur att vi ska vila upp oss en vecka i Sitges efter båtkryssen, skojar Britt. Här är ingen vila. Och äter gör man hela tiden.

Det visar sig vara många yngre par och barnfamiljer med på Fantasia. Här blandas alla åldrar och nationaliteter. Vi möter italienare, spanjorer, fransmän, danskar, svenskar, engelsmän, tyskar, ryssar och japaner för att nämna några.

För tonåringarna ombord, som vill hålla sig för sig själva, finns en Teenagers Club dit vuxna inte har tillträde och för de yngsta resenärerna finns lekrummet The North Pole, ett vinterlandskap fyllt av låtsassnö, isbjörnar och igloos.

– Det jag saknar är en lokal för oss 18 plus. Även om man är trött på kvällarna efter en dag i en helt ny stad, och att ha umgåtts med släkten, hade det varit roligt att gå ut bland andra ungdomar, säger tjugoårige Martin.

Efter att ha kopplat av i Aqua Parken, bland fartygets många pooler och jacuzzis, är det bara att ta på sig morgonrocken och tofflorna och bege sig till spaavdelningen – en 1  500 kvadratmeter stor oas. Helkroppsmassager, Thalassoterapi, turkiska bad, hår- och nagelvård eller en stunds yoga.

Gymmet har öppet hela dagarna och det finns olika fitnesspass att boka in sig på.

Om du ändå känner att du vill få bort lite av all god mat och dryck du hunnit stoppa i dig under dagen, kanske en joggingtur runt det 330 meter långa fartyget passar bra efter dagsutflykten i Tunis.

Mer läsning

Annons