Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättlyssnat USA-godis med Cantilenakören

/
  • Cantilenakören bjöd bland annat på en spexig ”Rudolf med röda mulen” i Gåxsjö kyrka i lördags kväll. Samma konsert gavs på söndagen i Östersunds stora kyrka.Foto: Kjell Ahnfelt

Annons

Det börjar bli tradition att Cantilenakören sjunger in julen i Gåxsjö kyrka. I lördags var det tredje året i rad som den vackra kyrkan mitt i byn fylldes av sköna körtoner andra helgen i advent.

Årets program hade fått rubriken ”Jul i jazzton” och innehöll en rad av de amerikanska örhängen som börjar ta allt större plats i den svenska julmusiktraditionen.

På gott och ont.

”The christmas song”, ”Let it snow” och ”Have yourself av merry little christmas” är svängigt och lättlyssnat örongodis, men kanske är det för att melodierna förekommer alldeles för ofta i diverse sliskig radio- och tv-reklam som det ibland känns som de fastnar som seg knäck i örat.

Men det får man försöka tänka bort när Cantilena framför dem, och i stället ta till sig deras versioner med fin körklang och ledigt scenframträdande.

Liksom vid fjolårets konsert var flera av sångerna lätt koreograferade, med små förstärkande gester och omflyttningar mellan stämmorna som gav liv och variation.

Och i ”Rudolph the rednosed reindeer/ Frosty the snowman” och ”Jingle bells” blev det riktigt spexigt ett tag. Renarna – förlåt, herrarna – fick själv-lysande lösnäsor och några av sångarna gav sig ut på en äventyrlig färd på låtsassläde.

Två sånger som jag inte hört förut blev för mig den största behållningen; ”Who would imagine the king” med fint solo av Kiki Korths Aspegren och den mäktiga ”Baby what you going to be” som avslutade det ordinarie programmet.

Och som julmusikkonservativ tackar jag särskilt för att konserten inleddes med ”Silent night” och att extranumret fick bli ”Jul, jul strålande jul”.

Mer läsning

Annons