Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättläst om Storsjöodjurets släkting

Bergsjön är ett ortnamn som ger associationer, dock inte till sjöodjur, men det är där Martin Widmark placerar sin lättlästa historia Sjöodjuret i Bergsjön, en av de många i en monsterserie.

Annons

Martin Widmark producerar monster- och mysteriedeckare på löpande band och konceptet är att förena ett enkelt språk med en spännande handling.

Eftersom Storsjöbygdens turistintressen trots ansträngningar ännu inte lyckats uppnå någon riktig invasion med hjälp av vårt ständigt uppdykande och undflyende odjur så läser jag med intresse just den här boken. Kanske finns här något att lära? Mycket känns igen i alla fall.

En familj är på husvagnssemester, mamma, pappa och Nelly som är certifierad monsteragent och så bassethunden London. Det berättas historier om ett sjöodjur på Bergsjöns camping, pappa skrattar, mamma tvivlar men Nelly vet att sjöodjur, troligen släktingar till dinosaurier finns i haven och just där familjen bor finns en intressant sluss mellan sjö och hav. Det visar sig att det skumma slussvaktarparet håller en varelse fången i slussen med riktigt obehagliga metoder, allt i avsikt att på sikt tjäna grova pengar på sin ”monstercamping”.

Det är Nelly som för ordet och berättar bragden om två modiga barn och två kloka hundar som avslöjar illdådet och befriar en sjöodjursunge. Illustrationer i gråskala tillför såväl humor som mystik och själva odjuret är helt klart släkt med vårt eget.

Mer läsning

Annons