Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare för Mörsilresenärer när Norrtåg satsar på Norrland

Från nästa sommar blir det betydligt lättare att bo i Mörsil och arbetspendla. Då kommer tågen att stanna i byn igen.

I augusti 2011 startar Norrtåg upp regional dagtågtrafik i hela Norrland och stora förbättringar för såväl turister som arbetspendlare utlovas, inte minst i Västjämtland.

Några exempel: dagens två dubbelturer per dag mellan Östersund och Åre blir fem. Och mellan Östersund och Sundsvall blir det nio dubbelturer per dag istället för fem.

Bakgrunden till storsatsningen är att Norrtåg, som ägs av länstrafikbolagen i de fyra nordligaste länen, har fått tillstånd att köra regional dagtågtrafik i minst fem år. Pendlingen ska därmed bli enklare, det ska bli flest avgångar morgon och kväll vilket i sin tur ska göra det enklare att bo på en ort och jobba på en annan.

Det införs också helt nya stopp. I Mörsil, där Norrtågs styrelseordförande Tomas Hägg bor, kommer tågen att stanna flera gången om dagen. För Mörsilborna, som inte sett tågen stanna i byn på 10 år, blir det en markant förbättring.

Eftersom stationen är helt borttagen måste någon form av mindre kur byggas.

Hägg säger att stoppen i Mörsil kommer att underlätta för både turismen och arbetspendlare. Men de ska ses som ett komplement till Årependeln, alla tåg kommer inte att stanna där.

Och nu är det upp till Mörsilborna att visa att stoppen behövs.

– Är det många som åker blir de kvar, men används de inte försvinner de om ett par år, säger han.