Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare att gå vidare

Mona Sahlins beslut att kliva åt sidan var inte slutet. Det var inte ens början på slutet. Men förhoppningsvis att det i alla fall markerar slutet på början av Socialdemokraternas ökenvandring. Nu blir det lättare att gå vidare. Jo, det kan man faktiskt säga utan att för den skull förringa behovet av ett uppdaterat politiskt budskap.

Partiledarbytet vid nästa års extrakongress kommer att inte fixa alla problem, men det kommer att möjliggöra för sossarna att återupprätta förtroendet med väljarna. Mona Sahlin var nämligen den främsta företrädaren för ett regeringsalternativ som bara var femte förvärvsarbetande väljare valde att lägga sin röst på. Hennes personliga förtroendesiffror tillhörde länge bottenskiktet bland partiledarna. Detta är två fakta som i sig räcker för att motivera hennes avgång.

Ovissheten inför framtiden är förstås besvärande för Socialdemokraterna. Partiet befinner sig i ett ledarskapsvakuum och det viktiga oppositionsarbetet i riksdagen kommer ofrånkomligen att tappa fart. Fredrik Reinfeldt kan lugnt kosta sig på sig en sovmorgon.

Vem som tar över partiledaruppdraget är i nuläget en helt öppen fråga. I kvällstidningarna kastas potentiella kandidater fram, topplistor upprättas och spelbolagen skriver ut odds på möjliga efterträdare.

Var finns den breda ledaren som med hela arbetarrörelsen i ryggen kan gå fram som ett trovärdigt alternativ till Fredrik Reinfeldt? Vi har inget bra svar på den frågan. Men att vi nu åtminstone har möjlighet att ställa frågan känns betydligt bättre än att socialdemokratin hade klamrat sig fast vid samma ledarskap i ytterligare fyra år. Då hade Fredrik Reinfeldt kunnat kosta på sig ännu fler sovmorgnar.