Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt få lärarjobb i Kina

Du är arbetslös och sugen på äventyr. Samtidigt vill du skaffa dig en merit inför ett framtida arbetsliv. Varför inte ta chansen och jobba som engelsklärare i Kina? – Du behöver inte ens vara lärarutbildad och normala engelskkunskaper räcker.

Annons

Nomadjobs är ett företag med säte i Göteborg. En av deras affärsverksamheter är att förmedla jobb till svenskar – som engelsklärare på skolor i Kina. Det handlar om att undervisa skolbarn, men också högskolestudenter, på en väldigt grundläggande nivå. Lönen är 3 900 till 4 900 kronor i månaden – så räkna inte med att bli rik på kuppen.

Har du engelska som modersmål är du naturligtvis mest attraktiv som engelsklärare på den kinesiska arbetsmarknaden. Trots detta är efterfrågan i det kraftigt expanderande och internationellt mer utåtriktade Kina så stor så att Nomadjobs garanterar arbete åt alla sökanden – under vissa förutsättningar.
- Du ska klara vårt engelsktest som vi har på vår hemsida och du ska ha någon form av högskoleutbildning helst tvåårig, säger Frans Jahnstedt som är informationsansvarig på Nomadjobs.

Dessutom kostar det. 8 500 kronor måste du lägga ut om du vill ha hjälp av Nomadjobs att få jobb i det gigantiska landet.
- Men hittills har arbetsgivarna bekostat flygresorna till Kina. Om man har jobbat i fem månader har de betalat ena sträckan och om man har jobbat i tio månader har de betalat både dit- och hemresa.

Vägen till arbete går till så att du skickar din ansökan till Nomadjobs och gör deras engelsktest. De skickar sedan iväg din ansökan till en ”samarbetspartner” i Kina, en lokal organisation som hittar arbetet.

Men om det nu är så lätt att få arbeta som lärare: Varför ska man betala över 8 000 kronor för att någon annan ska hitta jobbet? Frans Jahnstedt menar att det kan vara skönt att ha allt ordnat när man kommer till ett så annorlunda land mot vad vi svenskar är vana vid.
- Vi ser till så att allt är ordnat när man åker dit. En person möter upp på flygplatsen och man får hjälp med boende och introduktion på skolan. Vi informerar och guidar genom visumansökning och hur man ordnar arbetstillstånd, säger han.

Är det många som söker de här jobben via er?
- Det kommer in många mejl och samtal från folk som är intresserade, men rena ansökningar har vi fått in 10-15 stycken inför den här terminen. Ett tiotal som vi har förmedlat är nere och jobbar just nu, berättar Frans.

Hur kan man bli engelsklärare åt kineser om man inte kan ett ord kinesiska?
- Kinesiska lärare på skolorna hjälper till att medla mellan dig och eleverna.

Vilka garantier ger ni för att det inte blir några problem med praktiska saker kring jobb och boende?
- Blir det problem är det vi som är ansvariga. Ofta går det att ordna på plats med skolan eller vår samarbetspartner i Kina. Skulle det inte funka fixar vi fram en ny skola, berättar Frans.

Mer läsning

Annons