Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt att fuska med Rot

Det är för lätt att fuska med rotavdraget. Och skatteverket har kritiserats under lång tid för att inte ha någon kontroll.

– Det finns tyvärr möjligheter att gena, säger Kalle Sifvertsson på Byggnads.

Debatten om fusk inom rotbranschen gick het i våras. Byggnads höjde rösten och pratade om att facket borde ompröva synen på rotavdraget och arbetsgivarorganisationen Svensk Byggindustri ville införa en lag om att företagen måste skickar in månadsrapporter till skattemyndigheten.

Fusket har i huvudsak handlat om två saker som bland annat uppmärksammats i Uppdrag granskning och i radioprogrammet Kaliber. Dels att svart arbetskraft har anlitats av oseriösa hantverksfirmor och dels att byggfirmor skrivit ner priset på materialkostnader (som inte ger rätt till rotavdrag) och i stället skrivit upp priset för arbetskostnaden (som ger avdrag).

Staten lade över 164 miljoner kronor på återbetalning av arbetskostnader vid byggjobb i hemmen i länet förra året. Ingen vet hur stor del av de återbetalningarna omfattar fusk. Förmodligen en ganska liten del, tror Pia Blank Thörnroos på Skattemyndigheten.

Byggnads tycker dock att Skatteverket har för liten kontroll över rotverksamheten i landet.

– Skattemyndigheten har ju för lite koll. Systemet är inte speciellt transparent heller. Det finns ju möjligheter att gena, säger Kalle Sifvertsson på Byggnads.

Fast Skattemyndigheten anser inte att de har för dålig kontroll.

– Vi har en ganska god kontroll på det mesta. Vi har också blivit ganska bra på att leta och hitta bedrägerierna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Det som är ett problem är hur arbetskostnaderna ska beräknas när man gör ett jobb till ett fast pris där både arbete och material ingår.

Enligt henne är konsumenttjänstlagen tydlig att om man avtalar om ett jobb till ett fast pris, behöver man inte specificera alla delmoment på räkningen.

– Där har det visat sig att alla inte är så noga med hur de debiterar.

Skatteverket satsar nu på större granskningar. LT berättade bland annat igår om att även köparna, inte bara företagen, kommer att kontrolleras i större utsträckning än tidigare vad gäller ruttjänster.

– Nu kommer det att bli stora kontroller när man har gjort totalentreprenader och kan man inte visa hur arbetskostnaderna har räknats fram, kan man bli återbetalningsskyldig och det kan slå mycket hårt mot ett företag.