Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt vattenkraften utveckla bygderna

Föreningen Sveriges Vattenkraftkommuner har tillsammans med Hela Sverige skall leva, Inlandskommunerna, SmåKom och Norrlandsförbundet bjudit in samtliga Riksdagsledamöter till ett informations- o diskussionsmöte i Riksdagshuset om några veckor. Vi kommer att berätta om våra angelägna områden. FSV:s (Föreningen Sveriges Vattenkraftkommuners) uppdrag är att försöka få en skälig ersättning för de naturtillgångar som ianspråktagits av vattenkraftsintressenterna.

FSV bildades 1999, och har i dag 33 medlemskommuner med 451 000 invånare. Vattenkraften skapar ekonomiska värden i mångmiljardklassen varje år. Rikedomarna hamnar nästan helt i kraftbolagens kassakistor eller i statskassan. Bygderna där vattenkraften produceras får nöja sig med ca 110 miljoner kr/år i så kallade bygdemedel. Kontrasten till förhållandet med Norge är stor, där vattenkraftskommunerna får över 6 miljarder norska kronor/år som del av det lokala värdeskapandet. Detta trots att Sverige och Norge ingår i samma elmarknad (Nordpol), och delar systemet med grön el.

Sverige är unikt genom att hela fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar går till staten och inte, som det är i jämförbara länder som Norge, Finland, Tyskland, Frankrike och Österrike, till kommuner/regioner där vattenkraften produceras. Under 2013 tar staten in 3,7 miljarder kr enbart i fastighetsskatt på vattenkraften, varav ca 90 procent från de 7 nordligaste länen. Ryktet säger att skatten kommer att höjas vid årsskiftet, och kommer då att bli på drygt 6 miljarder.

Landsbygd/glesbygd far illa idag med minskad befolkning och sämre samhällsservice. Det statliga utjämningssystemet räcker inte till, vilket betyder att skattetrycket ökar. I de 7 nordligaste länen är genomsnittliga kommunalskatten 22,30 kr. Snittet i de övriga Sverige är knappt 21 kr. Det skiljer 6,45 mellan högsta och lägsta kommunalskatt. Kommunen med den lägsta skatten finns i Stockholmsregionen (17.12), medan den med högsta är en stor vattenproducerande kommun i Jämtland (23.57) Det betyder 19.350 kr/år för en medelinkomsttagare med årslön på 300.000 kr. Om hela Sverige skall leva, måste förutsättningarna bli mer likvärdiga. Exploateringen av vattenkraft har försämrat förutsättningarna för fiske, jord- och skogsbruk, rennäring, liksom för turismen. Med förbättrade resurser kan de berörda bygderna erbjuda bättre förutsättningar för företagande, samhällsservice och som därmed kan leda till ökad inflyttning.

För att ge hela landet likvärdiga utvecklingsförutsättningar, kunde ett sätt vara att överföra fastighetsskatten på vattenkraft och vindkraft från staten till kommunerna och regionerna. Helst hela, men vi kan tänka oss att föra en dialog i den frågan. Ca 10 procent av vattenkraftselen kommer från kommuner utanför de 7 nordligaste länen, naturligtvis skall dessa ingå i systemet. Vi tittar också på ett system där icke kraftproducerande regioner/kommuner inom dessa områden får ta del av beskattningen. Detta för att inte skapa motsättningar inom de 7 nordligaste länen.

Ingvar Persson, ordförande Föreningen Sveriges Vattenkraftkommuner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel