Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Sverige bli en fristad för hbtq-personer på flykt

Situationen för hbtq-personer i många av världens länder är svår. Homosexuella relationer är förbjudna i 77 länder och i närmare tio av dessa kan dödsstraff utdömas. Även om läget blir långsamt bättre på många håll finns fortfarande så oerhört mycket att arbeta med. Sverige ska vara ett föredöme och en fristad.

Genom vår utrikes- och biståndspolitik kan Sverige spela en viktig roll för att stärka mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Öppna Moderater menar att Sverige aktivt ska jobba för och stå upp för hbtq-personers rättigheter i alla sammanhang där Sverige är med och har ett inflytande. Regeringen har agerat på ett bra sätt genom att lyfta hbtq-frågor på den internationella scenen och inom den svenska biståndspolitiken. Det är bra och vi menar att det måste fortsätta. Sverige ska vara en tydlig och högljudd röst för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Sverige ska vara en stridbar stöttepelare för hbtq-rättigheter världen runt.

Lagen är tydlig med vilka som ska få uppehållstillstånd i Sverige. Bland de grunder som räknas upp finns sexuell läggning. Ändå tas inte flyktingar som är hbtq-personer på tillräckligt allvar. Här krävs förändring. Vi menar att asylprocessen inte fungerar tillfredsställande och att bemötandet och behandlingen av hbt-flyktingar är godtycklig och inkonsekvent. Hbtq-kompetensen måste bli tillräckligt stor hos ansvariga myndigheter med Migrationsverket i spetsen och i de domstolar som hanterar migrationsfrågor. Sverige ska leva upp till den dröm om frihet och trygghet som asylsökande hbtq-personer bär med sig. Sverige borde verkligen kunna bli den naturliga fristad som kreativa och framåtsträvande hbtq-personer som tvingas bort från sina hemländer söker.

Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel