Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt proffsen vara proffs

"Välfärdens yrken måste få sin frihet och status åter", var rubriken på en debattartikel som publicerades i DN häromveckan. Undertecknare var Stefan Löfven. Texten blev ingen kioskvältare, men så handlade den om något som inte direkt brukar toppa nyhetsagendan, nämligen välfärdens styrning och synen på dem som arbetar inom välfärden. Artikeln är nog ett av Löfvens mer ideologiska inlägg som partiledare. Hans kritik riktas mot det nyliberala tankegods som introducerades i offentlig sektor under 90-talet och som brukar gå under samlingsnamnet New Public Management.

Det kanske tydligaste tecknet på denna samhällsförändring är språkbruket. En rektor kallar sina elever för "kunder", en sjukhusdirektör beskriver effektiviteten i "vårdproduktionen". I praktiken handlar det om att kommuner och landsting applicerat organisationsstrukturer framtagna för industrin på skolan och vården: tidsstyrda och detaljreglerade processer, ständig resultatmätning, interna prislistor.

En negativ effekt av dessa påhittade styrmodeller är att de suger lusten ur medarbetarna och ställer yrkesetiken på undantag. Stefan Löfven: "Många yrkesgrupper i välfärden slår i dag larm om att deras arbete har kidnappats av ekonomiska ersättningsmodeller, administration och detaljreglering. Marknadsexperiment har genomförts inom verksamheter som inte har något med marknader att göra".

Vi ser denna avprofessionalisering på flera håll. Lärare tvingas ägna tid åt att förse byråkrater på Skolverket med en jämn ström av blanketter. Läkare får prioritera bland patienter, inte utifrån vårdbehov, utan efter hur stor ersättning de genererar till kliniken. Draget till sin spets kan detta arbetssätt vara ett direkt hot mot patientsäkerheten, vilket journalisten Maciej Zaremba visade i en uppmärksammad artikelserie tidigare i år.

Väldigt många människor berörs av dessa fyrkantiga och ibland kontraproduktiva styrsystem. Men väldigt få makthavare talar om problemen som följer i dess spår. Slutsatserna i Stefan Löfvens debattartikel borde anammas av fler politiker, både lokalt och nationellt.

Välfärden är visserligen en komplex verksamhet, men det är ingen fabrik.