Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt människovärdet vinna valet

”Rösta på Kristdemokraterna? Jag? Nej, jag är ju inte religiös”. Ibland får man höra detta, så nu är det dags att ta upp detta missförstånd.

En röst på Kristdemokraterna är inte en trosbekännelse. Det vore orimligt då partiet inte sysslar med religion.

Men alla samhällen har djupa rötter. En av de största influenserna i vårt land är den judisk-kristna traditionen om det okränkbara människovärdet. Till skillnad från vissa politiska ideologier har detta lett till goda resultat.

Principen om människovärdet drev den troende William Wilberforce i kampen mot slavhandeln. Det tog honom 30 år i motvind i Brittiska underhuset innan slavhandeln förbjöds. Han lyckades med politiska metoder, inte religiösa. Men drivkraften kom från kristen tradition, vem kan ifrågasätta det?

I början av 1900-talet var arbetar- och frikyrkorörelsen starkt sammankopplade i arbetet för lika villkor. Efter 2:a världskriget bestämde en grupp att diktaturernas tid var över. Europa skulle byggas på människovärdesprincipen. Över gränser där handel passerar marscherar inga soldater. Med kristdemokraterna Konrad Adenauer och Robert Schuman i spetsen bildades Kol-och stålunionen.

Under 50-talets debatt om den enhetliga skolan var frikyrkliga inom liberalismen en stark röst för lika utbildning till alla. Men varken Socialdemokraterna eller Folkpartiet är ”kristna partier”. Så icke heller Kristdemokraterna, namnet till trots. Men drivkraften är densamma: den judisk-kristna etikens betoning på varje människas lika värde. Att företeelser förändras över tid är fullt normalt. Sjukvård och skola drevs från början ideellt genom kyrkan, men är idag allmängods.

Trots detta kommer människovärdet ofta i blåsväder i diskussioner om livets början och slut, och vi kan lätt göra grova övertramp. Människovärdet måste ständigt bevakas mot vinstintressen. När andra partier pratar om ett effektivt eller ett jämlikt samhälle arbetar Kristdemokraterna för ett Människovärdigt samhälle.

Den enda ”trosbekännelse” som krävs är tron på människovärdet. Det här är bara början, en ideologisk orientering. Vi återkommer i många sakfrågor med människovärdet som grund. Se till att människovärdet vinner i valet 2010.

Anne Catrine Hedman (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel