Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt landsbygden stå på egna ben

Annons

Inlägg med anledning av spådomen i Dagens Samhälle, 29/2013, att 19 svenska kommuner kan komma att dö ut före nästa sekelskifte.

Det är inte ödet som bestämmer om till exempel Ragunda kommun skall dö ut. Det är den politiska långsiktiga och systematiska överflyttningen av ekonomiska resurser som sker i landet via statskassan, till förmån främst för de tre utpekade tillväxtregionerna i Sverige, nämligen Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta sker på landsbygdens bekostnad och under närmast koloniala förhållanden.

För kommunen Ragunda specifikt så tilldelas den varje år cirka 110 miljoner kronor i form av kostnads- och inkomstutjämningsbidrag från staten. Samtidigt drar staten varje år in närmare 2 000 miljoner kronor enbart på fastighetsskatt och energiskatt från vattenkraftverken i kommunen. Kraftbolagen som äger kraftverken har ett normal-år en sammanlagd bruttoinkomst på runt 2 200 miljoner kronor från dessa kraftverk. Av dessa sammanlagt 4 400 miljoner kronor faller inte ett enda öre i kommunen.

Låt i grunden rika kommuner få vara rika och därmed kunna erbjuda en mycket god samhällsservice med ett attraktivt skattetryck för innevånarna. Detta skapar kommunal ekonomisk rådighet, framtidstro och ger inflyttning och etablering av nya företag i en positiv uppåtgående spiral. Med kommunal beskattning av vattenkraftfastigheterna, kommunal energibeskattning av elproduktionen och en kommunal naturresursbeskattning av kraftbolagens anläggningar med 2 öre per producerad kilowattimme så skapas en sammanlagd inkomst för kommunen på drygt 2000 miljoner kronor, att jämföra med nuvarande statliga bidrag på cirka 110 miljoner kronor.

Låt vidare landsbygdskommunerna skapa ett gemensamt förbund, fristående från SKL, där beskattningen av naturresurserna, med tillhörande industrier och produktionsanläggningar, solidariskt utjämnas mellan mycket rika och mindre rika kommuner, med landsbygdens bästa för ögonen. Samtidigt som de statliga inkomst- och kostnadsutjämningsbidragen då avvecklas kan skrönan om den tärande landsbygden begravas för gott.

Ge landsbygdskommunerna möjligheten att stå på egna friska ekonomiska ben och samtidigt kunna kasta av sig den förnedrande och kvävande våta bidragsfilt som legat över landsbygden de senaste 50 åren.

Vattenkraften borde beskattas kommunalt, tycker insändarskribenten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel