Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte de unga gå ner sig i supträsket

På kort tid har flera unga hittats döda, ihjälfrusna eller på annat sätt avlidna, efter fester där de troligtvis blivit alkoholförgiftade. Intet ont anande föräldrar har trott att ungdomarna tar ansvar för varandra på föräldrafria fester, men sedan i stället för sitt barn fått hem polis och präst med chockbeskedet om att deras älskade son eller dotter gått en tragisk död till mötes.

I Jämtland har ungdomar fått vårdas på sjukhus, ibland på intensiven, för alkoholförgiftning. Alkoholkulturen frodas i media och förhärligas av oansvariga vuxna som inte vill offra sina ”festvanor” och vara förebild för barn och unga.

Och i gymnasiet pågår 100-dagars med supande som kulminerar vid studenten där fyllan inleds redan på morgonen och sedan innebär trasigt elände med i många fall aspackade ungdomar på den minnesvärda studentnatten som många inte minns alls – eller med ånger och förnedring.

Blyga, socialt otränade svenska ungdomar dämpar sin ångest med alkohol. Nu måste gymnasieskolorna ta sitt ansvar. Kalla samman till föräldramöten och visa att det är allvar!

Lär ut om alkohol – ett förgiftningsmedel som skadar en växande individ, som ökar risken för våld, för sex under förnedrande former och som ofta leder till beroende. Eller till döden genom kvävning, olyckor och så vidare.

Och lär ut att man aldrig lämnar en alkoholförgiftad person åt sitt öde, hon eller han behöver tas om hand!

Vi måste hjälpas åt i samhället så att inte de unga går ner sig i supträsket. Skulle giftet alkohol introducerats nu skulle det enligt experter aldrig tillåtits med tanke på dess svindlande kostnader i samhällsresurser och lidande.

Ellin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel