Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte Boverkets byggregler hindra energisnålt byggande i Jämtland

I Jämtland planeras 700 nya lägenheter att byggas under 2014 och 2015, men tyvärr kommer de inte bli så energieffektiva som vi vet är möjligt. Den skärpning av energikraven som Boverket nyligen har föreslagit innebär visserligen en sänkning av energianvändningen, men bara ner till genomsnittet för dagens byggnader. Vi behöver byggregler som driver utvecklingen framåt, inte som låter medelmåttighet sätta standarden.

Under våren har Boverket på uppdrag av regeringen sett över energikraven i byggreglerna. Uppdraget var ett svar på den kraftiga kritik som mötte förslaget att förbjuda kommuner att ställa tuffare krav än de som anges i byggreglerna – ett förslag som riksdagen nu har röstat igenom.

Förbudet baseras främst på det felaktiga antagandet att det kostar 10–15 procent mer att bygga energisnålt. En ny genomlysning av docent Åsa Wahlström vid CIT Energy Management ger en helt annan bild. Merkostnaden blir snarare någon enstaka procent, men i gengäld fås lägre hyreskostnader och en bättre boendemiljö.

I Boverkets egen rapport framgår att energianvändningen i nya byggnader i genomsnitt redan ligger mer än 10 procent under dagens krav. De bästa ligger mer än 30 procent under kraven. När Boverket nu föreslår krav som tangerar medelnivån, blir en konsekvens att många kommuner tvingas sänka sina ambitioner.

Boverkets rapport visar samtidigt att många nya hus inte klarar energikraven. Detta pekar på en annan problematik med byggreglerna – svårigheten att förutspå den färdiga byggnadens energianvändning. Byggreglerna måste göras om i grunden.

För det första bör energikraven avse byggnadens utförande. Det bör ställas krav på god isolerförmåga på väggar, tak och fönster samt på lufttäthet på hela byggnaden. Det skulle förenkla projektering samtidigt som det skapar förutsättningar för standardisering och kostnadsreduktioner. Inte minst garanterar det att byggnaden behåller en låg energianvändning även om uppvärmningssystemet byts ut.

För det andra måste reglerna utformas så att de som har högre ambitioner tillåts bygga mer energisnåla hus. Utöver den minimistandard som anges i byggreglerna, borde det finnas två eller tre tydligt definierade lågenergiklasser. På kort sikt bör reglerna inriktas mot en halvering av dagens nivåer och på lite längre sikt en skärpning mot nära noll energianvändning.

Kraven på nya byggnader måste bidra till att driva utvecklingen framåt, i stället för att bromsa den. Och ambitiösa kommuner i Jämtland måste tillåtas att gå i spetsen.

Conny Pettersson, vd Swedisol

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel