Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt hönan vara glad i påsk

Nu under påsken äts åskilliga ägg, varav en stor del kommer från burhönor. I Sverige finns cirka sex miljoner hönor i äggindustrin.

Av dessa lever cirka 2,5 miljoner i bur. De numera tillåtna burarna är sk modifierade burar som innehåller sandbad, rede och sittpinne.

De är dock inte mycket bättre än de gamla. De flesta hönor som inte lever i burar lever inomhus i stora stallar, vilket inte heller är någon bra miljö. Man får ha högst nio hönor per kvadratmeter i så kallade envåningssystem för ”frigående höns”.

Hönor är sociala djur med stort behov av rörelse, sällskap och samspel med andra individer. De har också ett stort behov av att söka föda. Det är viktigt att hönor har stort utrymme för att röra sig, söka föda och för att kunna gå undan från gruppen för att få lugn och ro.

94 procent av hönorna inom äggindustrin får aldrig vara utomhus. De som får vara ute, på sommaren, är de som finns inom den ekologiska produktionen. En höna är lönsam i äggindustrin under ungefär 1,5 år. Efter det dödas hon.

Bidra inte till detta djurplågeri – köp inte ägg från burhönor. Ska man ha ägg bör man förstås helst köpa från en mindre gård där hönsen kan gå ute, eller ekologiska ägg i affärer. Dessutom klarar man sig utmärkt utan ägg. Glad Påsk utan ägg från burhönor!

Henrik Scheutz, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel