Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt eleverna få fortsätta åka på utflykter”

Eleverna måste få fortsätta att åka på utflykter, även om avgiftsstopp införs. Det uppmanar Skidrådet och organisationen för IVSS – International Association of Snow Sports in Schools and Universities Östersunds kommun i ett öppet brev.

Annons

De vill att skolorna och politikerna ska garantera att eleverna i framtiden ska få åka på skolutflykter.

Brevet har skickats ut eftersom flera kommuner i landet har infört avgiftsstopp, vilket innebär att eleverna inte får betala för att åka på exempelvis skolutflykter.

Flera av dem har infört det utan att bestämma hur de ska finansieras i stället.

I Östersunds kommun får skolorna själva avgöra hur de gör vid skolutflykter.

– Skolan ska egentligen vara avgiftsfri, men på vissa skolor betalar eleverna en viss summa för utflykterna, säger Björn Sandal, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt skollagen har grundskolorna rätt att ta ut en obetydlig avgift för att möjliggöra skolutflykter och friluftsdagar. Det är Skidrådet och organisationen för IVSS – International Association of Snow Sports in Schools and Universities som tillsammans har skickat ett öppet brev till bland andra Östersunds kommun. De är oroliga att ett totalförbud för avgifter i grundskolan leder till färre skolutflykter. Björn Sandal tror inte att det sätter stopp för utflykterna. Han menar att skolorna kan åka på utflykter och ha friluftsdagar utan att behöva betala pengar.

– De kan till exempel åka skidor på skoltid och det kostar inte något extra, säger han.

Björn Sandal tycker också att skidanläggningar borde satsa mer på grundskolorna och därmed fånga nya slalomåkare.

– De skulle kunna göra jätteinsatser för eleverna, säger han.

Annons