Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt de arbetslösaplocka bär i skogen

Annons

Varför tar vi in människor från främmande land, oftast långväga, för att plocka bär? Då det i Sverige finns omkring 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder som saknar arbete.

Om vi ger alla registrerade arbetslösa och de i åtgärd ultimatumet att om han/hon vill erhålla arbetslöshetsersättning under bärsäsongen, juli – oktober så ska han/hon plocka och sälja 50 eller 100 liter, beroende på tillgång, skogsbär. På så vis behöver vi inte lura hit utlänningar för att plocka våra bär.

Nu ligger ett förslag i riksdagen om en garanterad minimilön på 17 000 kronor för utländska bärplockare. Föregående sommar med dålig tillgång på blåbär och lingon, var det nog inte många bäruppköpare som ville ställa upp på den garantin.

Enligt min erfarenhet har tillgången på skogsbär minskat drastiskt på 2000-talet, och det är åtta år sedan vi hade ett år med riklig tillgång på blåbär i mina trakter i Norrlands inland.

Det lagda förslaget hotar nog att slå ut bärnäringen i Sverige såvida inte staten själv ställer inkomstgarantin! Näringen har ju konkurrens från; Finland, Ryssland, Polen med flera länder.

Den minskade bärtillgången tror jag beror på att färre insekter pollinerar bärens blommor. Det är många som uppmärksammat att; myggor, fjärilar, bin, getingar, och humlor har minskat påtagligt på 2000- talet! Är det som jag tror; att det är den starkt ökande elektromagnetiska strålningen som påverkar insekternas reproduktion så är det inte bara skogens bär som är i fara.

Erland Lundgren, Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel