Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt barn vara barn

Skönhetstävlingar för barn behandlar småtjejer som levande dockor. När tjejer blir tonåringar, tänker de ofta alldeles för mycket på hur de ser ut och hur andra ser dem. Skönhetstävlingar gör att tjejer bryr sig mer om hur de ser ut på utsidan än på insidan.

Barn som tävlar i skönhetstävlingar mäter sitt självvärde genom hur de ser ut. Föräldrarna till dessa barn sminkar dem och låter dem gå upp på en scen ibland bara i bikini för att bli bedömda. Barnen lär sig, att för att vara en vinnare, måste du vara fejkad.

Vad händer med barnen som inte vinner? De lämnas med dålig självkänsla, de tror att de inte duger och att utseendet är allt.

Majoriteten av barnen vill inte vara med i skönhetstävlingarna. De ses ofta skrika och gråta, men föräldrarna tvingar dem att vara där. De behandlas som föremål. Motbjudande säger jag. Barn ska få leka och vara barn. Barn ska inte se äldre ut än sina föräldrar. Och vill vi att fler ska drabbas av anorexi? Barn är vackra som de är, utan allt detta smink, noppade ögonbryn, rakade ben och konstgjorda solbränna. Vill vi att det de ska minnas från sin barndom är lukten av ögonfranslim? De är inte leksaker. Det sista vi behöver är barn som oroar sig över sitt fysiska utseende.

Lina Johansson