Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

László vann åldersklassen 0-6

Tomten finns i Ungern också. Men där kommer han inte på julafton utan den 6 december. Och han kommer inte med paket utan med choklad och annat godis.

Annons

Det berättar László Fogarasi, som med sitt vackra tomtekort tar hem årets förstapris i den yngsta klassen.

László kommer från Ungern och flyttade till Sverige för tre år sedan. Han bor med sin familj i Låsböle och går i förskoleklass i Hallens kyrkskola.

Kyrkskolan är en av de skolor i länet som haft flest pristagare i julkortstävlingen genom åren. I år kommer inte mindre sex av tio vinnare i yngsta tävlingsklassen, och dessutom en vinnare i mellanklassen, härifrån.

Att det tecknas och målas mycket i förskoleklassen förstår man när man kommer in i klassrummet. Väggarna är nästan helt täckta av färgsprakande bilder och på svarta tavlan sitter ett jättecollage i form av en regnbåge.

– Vi har haft ett tema om alla människors lika värde i höst, och då passade det bra att göra en regnbåge. Alla färger behövs ju för att regnbågen ska bli riktigt vacker, säger klassens lärare Ewa Faxén.

Jag ber förstapristagaren László berätta lite mer om julen i Ungern och får då veta att den 6 december putsar alla barn sina stövlar och ställer dem utanför huset. Och så kommer tomten och fyller dem med godis.

– På julafton ger vi varandra presenter, och äter gott förstås. Vi brukar äta anka. Till vardags äter vi gärna svensk mat men när det är fest vill vi ha traditionella ungerska rätter, berättar Lászlós mamma Krisztina.

László är road av att rita och måla både hemma och i skolan. Han målar gärna stjärnor och planeter. När det gäller framtiden har han många drömmar.

– Jag vill jobba i ett laboratorium eller som veterinär eller marinbiolog. Eller bli äventyrare som Indiana Jones.

László vill inte ha ett jobb där det är stressigt och bråttom.

Det du gör vill du göra ordentligt?

– Ja, just det.