Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsvärt om fäder som flyr söner

/

Det här kallas för en dokumentärroman. Det där har blivit så viktigt numer efter Liza Marklund-debatten.

Annons

 Erik Wijk är van att hantera dokumentärt material efter sitt mastodontarbete med Göteborgskravallerna. Men det här är inte vilket dokumentärt material som helst. Det handlar om hans egen familj och mest om hans pappa.

Erik Wijk har vad som förr måste ha ansett som det finaste påbrå en göteborgare kunde ha. Det var hans familj på pappans sida som drev Broström-rederierna och som skötte Svenska Amerika-linjen.

Men boken handlar om hans far Olof Wijk. Mannen som när han blivit pappa upptäckte Swedenborg vilket gjorde att han så småningom helt drog sig undan världen till en liten stuga i skogen. Där forskade han på helt egen hand och på helt eget sätt.

Boken går tillbaka i historien men har fokus på Eriks egen tid. Hans pappa höll sig undan, ja, även från sina barn. Och han drev arvstvist mot dem.

Hela berättelsen är märklig. Till att börja med nästan jobbig och nästan tråkig att läsa. Men efter ett tag alltmer fascinerande.

Jag har gillat det mesta jag läst av Erik Wijk. Kanske framför allt hans första böcker. Men den här berättelsen är något annat. Det är en slags utforskning av varför alla i hans omgivning under uppväxten sa: ”Du tänker väl inte bli som Olof ” Och det är en upptäckt av att den påstått galne fadern kanske inte var riktigt galen på det sätt alla ville tro.

Perspektivet pendlar mellan distans och odistans, mellan kyla och värme, mellan humor och sorg. Och vi som läst Erik Wijk vet att hans syster dog efter att hon fött barn och att vården gjort fatala misstag. Men när det kommer in i den här boken blir det ännu en förstärkning av tillvarons outgrundliga och emellanåt alldeles för grymma vägar.

”Allt vi här drömma om” är en synnerligen läsvärd berättelse om söner utan fäder och fäder som flyr sina söner. Och om vilket tungt arv det kan vara att födas i vissa släkter. Och eftersom den vad jag förstår också är sann blir den inte sämre för det.

Mer läsning

Annons