Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lastbilschaufför – framtidsyrke då bristen är stor

Att köra långtradare är ett framtidsyrke.

Enligt branschen behövs nya 7 000 förare varje år.

– Alla som vill jobba får jobba brukar jag säga, säger Örjan Halvarsson, lärare på Jämtlands gymnasiums transportutbildning.

Annons

Strax bortanför Lillängerondellen håller en av länets mest jobbsäkra utbildningar till, Jämtlands gymnasiums fordonsprogram med transportinriktning, eller på ren svenska – utbildningen till lastbilschaufför.

Efter tre år så kommer eleverna ha all nödvändig utbildning för att sätta sig bakom ratten på en 25 meter lång lastbil.

– De får BECE-körkort. Numera så ingår dessutom så kallad Yrkeskompetens i utbildningen. Den behöver de för att få arbeta som yrkeschaufförer, säger Örjan Halvarsson, en av lärarna på utbildningen.

Eleverna på utbildningen har inga problem att få jobb. Åkeribranschen skriker efter nya välutbildade chaufförer. Enligt transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd så behövs 7 000 nya yrkeschaufförer – varje år under en lång tid framöver.

– Alla som vill jobba får jobba brukar jag säga. Sen finns det alltid de som känner att de valt fel och vill göra något annat. Men vill du jobba som lastbilschaufför då finns det jobb, säger Örjan Halvarsson.

I matsalen sitter Viktor Mattsson och äter lunch. Han har just kommit in från övningsområdet utanför där han lastat timmer på långtradare.

Lastbilschaufförsyrket har alltid varit ett naturligt val. Nu i tredje årskurs så har Viktor Mattsson redan börjat köra lastbil på deltid på helger och lov.

– Farsan kör och något annat har aldrig känts aktuellt, säger han.

Ungdomsarbetslösheten i länet är inget som bekymrar Viktor Mattsson. Hans ord ekar av det som hans lärare Örjan Halvarsson sa tidigare.

– Nej. Jag är inte orolig. Vill man jobba så finns det jobb, säger Viktor Mattsson.

Några meter bort sitter andraårseleverna Emma Jonsson och Emelie Behm. Även för dem så var lastbilschaufför – trucker – ett självklart val.

– Det har alltid varit ett intresse, säger Emma Jonsson som precis som många andra på utbildningen har lastbilschaufförer i släkten.

Men det behöver inte vara så.

– Nej, så är det inte för mig. Men jag har alltid älskat att vara på väg. Sedan skulle jag aldrig vilja köra buss eller taxi, så att det blev det här var rätt naturligt, säger Emelie Behm.