Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasse paddlar 44 mil mot cancern

När cancern kom för nära inpå livet bestämde Lasse Floberg sig för att göra någonting. Det blev en paddeltur längs med Ljusnan, en sträcka på 44 mil, för att uppmärksamma och samla in pengar till cancerforskningen.

Flera av Lasse Flobergs närmaste fick cancerbesked, och han drabbades själv av en mindre tumör. Det var aldrig någon riktig fara med hans egen cancer, operationen gick bra, men att det kom så nära honom gjorde att han började fundera.

– Även om man inte känner någon personligen nu som drabbats, så är sannolikheten stor att man kommer att göra det under sin livstid. Alla kan bidra med någonting, säger han.

Idén till en kanotfärd och en insamling till cancerforskningen föddes för fem år sedan när han flyttade tillbaka till Härjedalen efter många år i Stockholm. Han såg han ut över Ljusnan från hemmet i Storån utanför Ytterhogdal och tanken föddes. Visst skulle det vara en härlig tur att paddla längs hela floden, en sträcka på över 40 mil.

För fem år sedan bröt han foten och arbetet med det egna företaget tog mycket tid. Projektet fick vila.

Men på kvällen nu på torsdagen var det äntligen dags för starten i Bruksvallarna. TH möter honom längs vägen som går genom Ljusnedal, han drar kanoten på en specialbyggd vagn. Han har precis gått upp från älven efter en tre mil lång sträcka. Ett tjugotal sträckor får han gå, då han vill undvika starka strömmar och att paddla vid kraftverk.

Kanoten väger normalt 30 kilo, men med packning så väger den det dubbla. Han har blivit sponsrad av lokala föreningar med bland annat en kamera och en gps, och ett solcellsbatteri så han kan ladda telefonen och hålla kontakt med nära och kära.

Lasse Floberg är knappast en van kanotist.

– Jag har paddlat totalt tre mil i år innan det här, och innan dess var det tio år sedan jag paddlade någonting sist. Jag planerar att turen ska ta cirka 15 dagar.

Många har skickat lyckönskningar och vill bidra. Insamlingen paddla Ljusnan finns på Cancerfondens hemsida. När paddlingen är över kommer Lasse Floberg resten av året att skänka fem procent av sitt företags inkomster direkt till Cancerfonden, något som han hoppas att även andra företag hoppar på.

Men det finns ett krux med att paddla solo.

– Än så länge har det gått jättebra, men det är lite trist att paddla själv, säger Lasse Floberg som hoppas på sällskap åtminstone delar av sträckan.