Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasse Ljungmark om ödesdagen för skolorna

I dag fattas beslutet som avgör framtiden för flera skolor i Östersunds kommun.

De berörda vet redan vad som gäller. Två skolor hänger löst till inför kommunfullmäktiges sammanträde i dag, torsdag.

Barn- och utbildningsnämnden sade sitt den 9 oktober:

Ope skola läggs ner nästa år.
Ängsmogården halveras. Förskolan blir kvar med klasser upp till årskurs fem.
Bringåsen räddas.
Ångsta och Odenslundsskolan finns med i kommande nedläggningsplaner.

Den 11 oktober beslutade kommunstyrelsen att gå på facknämndens beslut där oppositionen, moderaterna och folkpartiet, var i hopplös minoritet med fyra röster mot elva.

I diskussionerna finns fler skolor på tapeten och när debatten gick som hetast på kommunstyrelsens sammanträde för snart två veckor sedan var folkpartisten Per Löfstrand bekymrad.

Planen är att Ångsta ska läggas ner 2016 och Odenslundsskolan 2017.

– Vi vill få till en långsiktig lösning med Ångsta, sade han.

Nämndens ordförande, Björn Sandal (S):

– Det finns inte på förslag att lägga ner skolan, men i det strategiska arbetet har vi tittat på vad som är möjligt att göra fram till 2017 utifrån dagens förutsättningar.

Även om förslaget inte finns, så bådar det kanske inte särskilt gott att bli utpekad. Ope skola pekades ut redan i mitten av 1990-talet och i dag, snart 20 år senare, kommer en grupp Opeföräldrar att sitta i PB-hallen på Folkets hus (OSD) i Östersund och göra allt för att få höja rösten bland politikerna – kanske en sista gång – innan beslutet fattas.

På tisdagen presenterades förövrigt alliansens budgetalternativ och inte helt oväntat går M, FP och KD på tvärs med majoritetspartiernas syn på skolornas framtid i Östersunds kommun. Samsynen är i princip noll: "Högstadiet vara kvar på Ångsmoskolan", "Behåll Ope skola och bygg om den redan nästa år", "Renovera Ångsta skola 2015".

Självklart är frågan om en skolnedläggning oerhört känslig. Rent logiskt kan jag förstå ansvariga politiker att något måste göras om kommunen har 2500 elever färre i dag jämfört med för tio år sedan samtidigt som vi har kvar skollokaler som därmed är överdimensionerade och kostar pengar. Å andra sidan finns skolan som en drivande motor i en växande bygd och alla drabbade bygder har ett argument gemensamt: Utan skolan tappar bygden attraktionskraft.

Oavsett politikernas beslut på torsdagen är inte sista ordet sagt om Ope skola. Utan att gå händelserna i förväg eller säga för mycket, lutar mycket åt en friskoleansökan.