Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Norden

Annons

Föreningen Norden, i samarbete med Östersunds bibliotek, firade Finlands självständighetsdag den 6 december 2018, med ett föredrag av en ganska ny författare. Ulla Brännström-Englsperger presenterade sin nya bok ”Har man inte folk tar man finnar”.

Ulla Brännström-Englsperger presenterade sin nya bok. Foto: Karin Malmsten

Inspirationen till romanen har Ulla fått genom släktforskning. Hennes mormorsmor invandrade till Sverige från Finland och utifrån de uppgifterna har hon tecknat en mycket intressant och lättläst berättelse, om hur hennes mormorsmor tog sig över till Sverige och Haparanda med en brödkavel i packningen år 1882. Hennes vidare öden i romanen är uppdiktade.

Ulla berättade också om hur hon började skriva. Hon gick på en skrivarkurs och fick där hjälp att skriva sin första roman. Boken hon skrivit nu, hade hon haft anhöriga som provläst. Sedan hade Ulla kontakt med en lektör som redigerat berättelsen och till sist skickat materialet till flera bokförlag innan hon fick napp. Hon behöver alltså inte bekosta utgivningen själv, som många nya författare får göra.

Jag anser att boken är verkligt bra. Den håller sig kring 1880-talet hela tiden och fladdrar inte iväg med språk eller annat till våra dagar så man plötsligt tappar koncentrationen i berättelsen. Allt hon berättar känns så historiskt riktigt. Det blir en så verklig berättelse. Hon är duktig att skriva.

Efter bokpresentationen ledde en pigg Kirsti Kokkonen Södergren oss i att sjunga finska barnvisor. Stig Erik Mattson ackompanjerade och som avslutning sjöng vi den finska nationalsången, Maamme, Vårt land av Johan Ludvig Runeberg.

Karin Malmsten

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons