Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Möt Thord Larsson – läraren som guidat elever och besökare genom Wångens historia

Thord Larsson har jobbat på Wången i 20 år. Han är också en mycket uppskattad guide och kan Wångens historia. Nu står han inför en ny tid i livet, han går i pension och vill få tid över till resor.

Wångens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden. År 1903 startades en hingstuppfödningsanstalt för nordsvenska brukshästar och allt sedan dess har hästen varit i fokus. Nu ska den som berättar Wångens historia allra bäst gå i pension. Thord Larsson jobbade redan som lärare 1996 när han fick ett tips om att den nystartade skolan på Wången sökte personal. Travintresserad som han var tyckte han att det lät intressant och fick jobbet.

- Jag minns den första kursen med stor värme. Det var ett fantastiskt gäng ungdomar, berättar Thord.

På den här tiden var Wångens verksamhet inte så stor, det var folkhögskola med fem lärare och cirka 25 elever. Nu är Wången Travsportens Riksanläggning med femtiotalet anställda och cirka 150 elever per år.

- Duktiga, engagerade och kunniga lärare har under drygt tjugo år gett en mängd kursdeltagare kunskaper, självförtroende och verktyg för en framgångsrik framtid. Jag är stolt över att ha varit en del av allt detta.

Att resa är ett stort intresse för Thord. Nu när han går i pension planerar han att tillsammans med sin fru besöka ett nytt land varje år, gärna på soligare breddgrader, och dessutom planerar de att spendera mer tid i sin nyrenoverade lägenhet nära havet i Riga.

För er som någon gång följt med på en guidad tur runt Wången med Thord förstår att hans plats blir svår att fylla. Han har på sina turer berättat historien om hur hästarna kom till Wången på ett sätt som väver samman historia, politik, samtid och egna anekdoter på ett underhållande sätt.

Emma Roos

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel