Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Jättestenen Ragnhild

Under hösten blev det en dagsutflykt till Härjedalen, närmare bestämt Överhogdal med omnejd tillsammans med vännerna Leif Awén och Reijo Piesanen.

Vårt mål denna soliga och vackra dag var lockelsen av Ragnhildstenen som undertecknad fått tips om och vägbeskrivning. Cirka 2 kilometer väster om Överhogdals kyrka fann vi utgångspunkten. Härifrån blev det dryga kilometern att följa stigen som banar väg uppför i en vacker och sevärd skog och givetvis stenar i alla de storlekar. Leden bjöd också på utsiktspunkter.

Det var med stor spänning vi vandrade mot målet och vid framkomsten blev vi alla överväldigade av denna jättesten eller rättare sagt flyttblock som senaste inlandsisen transporterat och nu parkerat här tills nästa inlandsis avsmälter och åter börjar möblera om landskapet. Måtten på stenen är imponerande eller vad sägs om följande: 20 meter lång, 15 meter bred och 10 meter hög. Stenens omkrets är 56 meter. Vikten sägs vara 7 500 ton. Ja, ni läste rätt. Undertecknad har rådfrågat en expert om vikten och då kom vi fram till 8 200 ton. På stenens "huvud" växer också tre rejäla tallar. Stenen är kanske ett av Europas största flyttblock.

Namnet härleder från en kvinna, Ragnhild, som enligt sägnen år 1645 gömde sig själv, sina getter och sitt bohag här i ofredstid. Från nämnda årtal gick riksgränsen mellan Sverige och Norge som bekant i dessa trakter. Ragnhild sägs ha flytt undan svenskarnas gruvliga hämnd eftersom hon smugglat vapen till norrmän och danskar och därefter dömts fredslös. En dramatisk historia således i dåvarande gränstrakter.

I sanning ska sägas att det inte var alldeles lätt att fotografera denna jättesten i snårig skog. Önskvärt vore om det kunde gallras upp. Stenen är verkligen en turistattraktion av stora mått. En tung anledning till ett besök här.

Området i både Överhogdal och Ytterhogdal är översållat med flyttblock i alla dess storlekar som undertecknad också tidigare botaniserat i. Och flera turer i detta stenrika område lär det säkert också bli. Nöjda och belåtna kunde vi återvända mot Storsjömetropolen.

Rolf G. Swedbergh