Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbrevet: Näsformat fjäll gillas av vandrare

En spännande utflykt är att bestiga det populära fjället Suljätten nära Konäs i Kallbygden. Trots sin relativt låga fjälltopp om endast 845 m ö h drar fjället till sig stora skaror av vandrare under sommar/höst.

Själva resan utmed den fina vägen på östra sidan om Kallsjön är bara det en upplevelse vid bra väder. Fantastiska naturscenerier utefter sjön och längst i nordväst tronar de vackra Skäckerfjällen upp sig.

Suljätten är ett näsformat skogsfjäll och är verkligen en utstickare till topp och ett känt landmärke i området med sin karaktäristiska siluett.

Från Konäs kan man köra en mindre väg som vid sista besöket var aningen knagglig. Från Lillvallen utgår leden och det är lättvandrat men aningen brant på slutet. Suljätten har också blivit ett cykelfjäll och vid mitt besök var det en hel del cyklister i farten. När man väl nått toppen får man, vid finväder, stor belöning i form i form av utsikt av stora mått. Hela Kallsjön med omgivande fjällvärld gör att man känner en eufori av lycka. Förutom utsikten är topplatån verkligen utformad för den medhavda matsäcken. Här är det nästan som den finaste gräsmatta att duka fram provianten och småklippor som idealiskt vindskydd.

Ett besök till detta säregna och annorlunda fjäll är verkligen att rekommendera.

Rolf G. Swedbergh