Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarbrevet: Himmelsk fotboll

Annons

Fotbolls-EM i Brasilien har avslutats. Ändå blir det nog svårt att nå samma höjder som hos inuiterna på Baffin Island i äldre tid.

De upplevde nämligen norrskenen som en himmelsk fotbollsmatch. Bollen var ett valrosshuvud som ännu levde. Det skallrade med käkarna i förtjusning över den spännande matchen! Fotbollsspelarna var sådana som drabbats av en våldsam död. De fick sin hinsides fortvaro på dessa höga höjder.

Många av jordens randfolk tycks ha spelat boll med anknytning till himmel och stjärnor. Vid arbetet med min avhandling om samernas gamla världsbild fann jag också tidiga belägg för bollspel med både manligt och kvinnligt deltagande! Här var bollen mer "fotvänlig", gjord av fnöske med sämskat renskinn omkring.

Själv minns jag särskilt de rafflande fotbollsmatcherna i högfjällsvistet vid Alesjaure under kalvmärkningstiden. Tuvor och gropar bjöd på ständiga överraskningar i uppgörelsen mellan "lämlarna" och "mössen". Och ibland fick någon simma ut efter bollen i sjöns iskalla vatten!

Bo Lundmark

vänsterytter